Uniunea Europeană pare că e în recesiune. Din zona euro, datele pentru Franţa arată rău. Pe de altă parte, România ar putea avea o creştere economică minusculă faţă de aşteptări. Lucian Pîrvoiu a analizat toate aceste aspecte într-o intervenție pentru emisiunea „Mapamond”, difuzată pe TVR INFO în fiecare duminică, de la ora 19.00.
Contracția economică din zona euro a început să se facă simțită încă de la jumătatea anului trecut, însă a existat speranță că luna decembrie va regla tendința și va fi evitată in extremis situația de recesiune tehnică.
Acest lucru nu s-a întâmplat, potrivit indicelui compozit PMI, publicat la începutul anului de Banca Comercială din Hamburg, recunoscută la nivel internațional pentru analizele sale privind sănătatea zonei euro.
Potivit acestui indice, majoritatea sectoarelor economice se situează sub linia mediană de 50, indicând faptul că zona euro este în recesiune.
Sectorul construcțiilor a avut cel mai mult de suferit, urmat de manufactură. Doar serviciile au scăpat de un șoc foarte puternic și se situează deasupra medianei, însă nu e suficient pentru a schimba tabloul general.
Dacă ne uităm la situația pe țări, Franța se plasează în poziția de lanternă roșie, iar Germania nu e departe.
Zona euro în ansamblu se află în zona de turbulențe, Spania iese într-o oarecare măsură la suprafață datorită sectorului serviciilor, menținut pe linia de plutire în urma numeroaselor scheme de compensare a prețurilor mari girate de guvern pentru consumatorii casnici, astfel că în acest domeniu nu au intervenit distorsiuni.
Economistul șef al Băncii Comerciale din Hamburg, Cyrus de la Rubia, estimează că tendința se va ameliora, fără a fi însă inversată în 2024.
„În ciuda acestor date, care nu sunt foarte încurajatoare, situaţia se va îmbunătăţi într-o oarecare măsură în prima jumătate a acestui an. Pe de altă parte, e puţin probabil să vedem o inversare, paşi majori înainte, aşteptăm o creştere de 0,8 % în zona euro în 2024, faţă de 0,5 % anul trecut”, a declarat el.
România nu face parte încă din zona euro și acest lucru, cel puțin pentru moment, pare să îi priască. Creșterea economică estimată pentru țara noastră în 2024 variază între 2,5% și 3,4% în cazul celor mai optimiste proiecții.
România nu are o strategie concretă de aderare la moneda unică și în acest moment nici nu îndeplinește criteriile de la Maastricht. O eventuală renunțare la leu s-ar putea produce la orizontul anului 2030.
The post Zona euro în zonă de turbulențe. Franța se plasează în poziția de lanternă roșie, iar Germania nu e departe appeared first on tvrinfo.ro.