Ziua mondială a tiroidei / Subdiagnosticarea și lipsa de specialiști, probleme nerezolvate în domeniul endocrinologiei

Share

Pe 25 mai se marchează Ziua Mondială a Tiroidei. În întâmpinarea acestui eveniment  Asociația Pacienților cu Boli Endocrine, în colaborare cu Comisia pentru Sănătate din Senat, au organizat ,marți, la Senat, o dezbatere privind aceste afecțiuni, la care au participat pacienți, medici specialiști, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, CNAS,MS, Agenției Naționale a Medicamentului și a unor companii de medicamente.

Conf.dr. Diana Loreta Păun, medic endocrinolog, consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, a evidențiat în intervenția sa faptul că bolile tiroidiene sunt foarte importante și populația trebuie informată despre aceste afecțiuni și modul de prevenire. ,,Cele mai afectate sunt femeile, iar debutul poate fi de la cea mai tînără vărstă, incidența maximă fiind între 40-60 de ani.Trebuie făcute investigații uzuale, dar și speciifice,, a subliniat medicul. Aceasta a spus că de multe ori se ignoră de către pacienți afecțiunea în fazele incipiente, de aceea este foarte importantă educația.
Prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din București, medic primar ebdocrinolog la Institutul Parhon, a vorbit despre hipertiroidism și influența asupra organismului.Aceasta a adus în discuție numărul mic de specialiști, mai ales în țară și a reliefat necesitatea tratării acestor bolnavi de echipe pluridisciplinare, respectiv cardiolog, oftalmolog, specialist în medicină nucleară, chirurg. Pacienții se monitorizează pe termen lung, fiind o boală autoimună, a accentuat conf. dr. Cătălina Poiană.
Dr. Valeria Herdea, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate , a abordat în intervenția sa programul de prevenție pentru bolile autoimune dar și necesitatea acreditării mai multor laboratoare pentru analize specifice, pentru dozarea corectă.
Privitor la biletele de trimitere pentru medicul specialist, dr. Valeria Herdea a spus că nu trebuie pierdut contactul cu specialistul care ar trebui să vadă pacientul măcar de două ori pe an, în contextul în care acesta mai are și alte afecțiuni.Medicul de familie este însă, cel care are istoricul pacientului și nu trebuie ignorat. Pacientul primește o scrisoare medicală de la specialist către medicul de familie, care are în vedere și tratamentele pe care bolnavul le urmează pentru a evita eventualele interacțiuni.
Managerul Institutului C.I Parhon, Alexandru Velicu, a evidențiat relația strănsă pe care o are cu asociațiile de pacienți, a anunțat că instituția va avea un RMN, astfel încât să nu mai trimită pacienții în afara unității și a făcut referire la proiectul pe care institutul îl are de secvențiere a genomului uman, care poate evidenția nu numai bolile endocrine, ci și alte afecțiuni.Această secvențiere costă 5000 de lei, fiind mai ieftină decăt în privat, iar rezultatele se primesc mai repede decât în privat .
Prof. dr. Corin Badiu, președintele Societății Române de Psihoneuroendocrinologie, șef secție în cadrul Institutului C.I.Parhon a abordat problema nodulului tiroidian, subliniind că aportul de iod în țara noastră este adecvat, 100- 150 grame de iod zilnic. Sunt zone în care există deficit respectiv în zona Moldovei, zona subcarpatică. O carență de iod se regăsește la gravide și în perioada de alăptare, și acestea trebuie bine monitorizate.
Medicul a mai făcut referire la faptul că nodulii sunt o consecință a aportului de iod din perioada copilăriei și a accentuat necesitatea efectuării ecografiilor.În ultimii ani prin îmbunătățirea accesului la investigații au fost evidențiați mulți noduli.Urmărirea paccienților cu cancer are în vedere evaluarea clinică,istoricul familial,zona de unde provine, cât de repede crește, modificări funcționale.
Apariția timpurie și creșterea dimensiunilor reprezintă riscuri de malignizare a mai spus prof.dr. Corin Badiu. Acesta a menționat că acești noduli pot apărea și din cauza altor forme de cancer, mamar, renal.Incidența este în creștere  estimându-se că, până în 2030, va deveni a doua afecțiune după cancerul de sân.
Boala este lentă și se poate vindeca în proporție de 90-95%.
Dr. Raluca Ghionarun, medic de familie, președintele AREPMF, a adus în discuție lipsa specialiștilor endocrinologi pediatrii care sunt foarte importanți în această patologie.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate din cadrul Senatului, a spus că tiroida și glandele suprarenale sunt glande de stres, și nu trebuie ignorat mersul la medic cand apar probleme.

Ultimile Stiri

Alte Stiri