First News

Zelenski, recunoscător României pentru oferirea unui sistem de apărare aeriană Patriot. ”Acest pas consolidează securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că decizia României de a oferi ţării sale un sistem de apărare aeriană Patriot consolidează securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga regiune și în Europa.

Volodimir Zelenski a subliniat că un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot va ajuta Ucraina să își protejeze mai bine populația și infrastructura critică împotriva forțelor ruse.

”Sunt recunoscător României și președintelui Klaus Iohannis pentru decizia de a oferi Ucrainei un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot. Această contribuție crucială va consolida scutul nostru aerian și ne va ajuta să ne protejăm mai bine populația și infrastructura critică împotriva terorii aeriene rusești. Apreciez conducerea puternică a României și sprijinul de principiu pentru Ucraina. Este important faptul că acest pas consolidează securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa”, a scris președintele ucrainean într-un mesaj publicat pe X.

I am grateful to Romania and President @KlausIohannis for making the decision to provide Ukraine with an additional Patriot air defense system.

This crucial contribution will bolster our air shield and help us better protect our people and critical infrastructure from Russian…

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 20, 2024

De asemenea, Zelenski a precizat că punând capăt terorii rusești acum, Ucraina previne o potențială agresiune împotriva României, Republicii Moldova, statelor baltice și tuturor vecinilor.

”Este esențial ca Ucraina să aibă instrumentele necesare pentru a învinge teroarea rusă acum, astfel încât nimeni altcineva să nu mai fie nevoit să se confrunte cu acțiunile agresive ale Rusiei pe scară mai largă în viitor”, a mai adăugat președintele Ucrainei.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare al României, invocând „deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii României, în strânsă coordonare cu Aliaţii (..) au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială după şedinţa CSAT.

Oferirea acestui sistem de apărare aeriană de către România „se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluţii temporare de acoperire a vulnerabilităţii operaţionale astfel create”, precizează comunicatul.

România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei. Donarea se face cu condiţia obţinerii unui sistem similar

România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei, a decis Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform comunicatului remis presei la finalul ședinței de joi de către Administrația prezidențială.

The post Zelenski, recunoscător României pentru oferirea unui sistem de apărare aeriană Patriot. ”Acest pas consolidează securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version