Zeci de mii de oameni au manifestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, adunați în jurul unei noi figuri de opoziție

Share

Zeci de mii de unguri au răspuns la apelul unei figuri în ascensiune a opoziţiei la Viktor Orban, vineri, și s-au adunat în centrul Budapestei. Indignarea este încă prezentă după graţierea acordată într-un dosar de pedofilie, scrie AFP.

Să creăm o forţă căreia să i se alăture toţi ungurii bine intenţionaţi care vor să lucreze pentru ţara lor„, a declarat în faţa mulţimii Peter Magyar, care a preluat conducerea unuia dintre cele mai mari proteste faţă de premierul naţionalist.

El şi-a înmulţit acuzaţiile contra guvernului de când fosta sa soţie, Judit Varga, s-a retras din viaţa publică deoarece şi-a dat acordul, în calitate de ministru al justiţiei, pentru decizia de a graţia un condamnat implicat într-un caz de pedofilie.

Vineri, Peter Magyar a chemat ca Ungaria să se conformeze poziţiilor partenerilor săi occidentali, denunţând „oligarhia” care „ruinează” ţara. El a pledat, de asemenea, pentru revenirea la independenţa procuraturii şi a presei, precum şi aderarea Ungariei la Parchetul European.

În prezent, Peter Magyar este creditat cu 9% din intenţiile de vot în cazul unor alegeri, potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută de institutul ungar Median, ceea ce ar face din el principala forţă a unei opoziţii foarte fragmentate dacă ar fonda o formaţiune politică.

Ambasadorul SUA la Budapesta a fost convocat la MAE ungar, în urma declaraţiilor lui Joe Biden despre Viktor Orban

Ambasadorul SUA în Ungaria a fost convocat la Ministerul ungar de Externe pentru a i se transmite un protest în urma unor declaraţii ale lui Joe Biden, care a spus că Viktor Orban caută să impună o dictatură în Ungaria. Preşedintele democrat a făcut aceste afirmaţii după ce rivalul său republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, s-a întâlnit în Florida cu premierul ungar.

Omul potrivit pentru a „stabiliza Ungaria”, a declarat Lorinc Popovics, un sculptor de 71 de ani care doreşte „schimbarea” după 14 ani de putere a lui Viktor Orban.

La jumătatea lui februarie, potrivit unui numărători a televiziunii RTL, peste 130.000 de persoane au manifestat împotriva premierului, o mobilizare de o amploare nemaiîntâlnită în ultimii zece ani, în pofida mai multor demisii, printre care cea a preşedintei Katalin Novak care a acordat graţierea, dezvăluită la începutul lui februarie.

Vineri, Orban, care a organizat şi el o adunare a alegătorilor săi cu ocazia Zilei naţionale, nu a avut niciun cuvânt pentru acest adversar, preferând să se prezinte drept singura figura europeană în opoziţie cu liberalismul.

El şi-a reiterat vineri atacul împotriva Bruxellesului şi a „altor adversari occidentali de stânga” care „declanşează războaie”, exprimându-şi speranţa că aliaţii săi vor fi „majoritari la sfârşitul anului în lumea occidentală”, în urma alegerilor europene şi americane care au loc în 2024.

V. Orban: Dacă vrem să apărăm libertatea şi suveranitatea Ungariei, nu avem altă soluţie decât să ocupăm Bruxelles-u

Discurs halucinant al premierului ungar Viktor Orban. Cu ocazia aniversării revoluției ungare din 1848, șeful executivului de la Budapesta s-a dezlănțuit împotriva Uniunii Europene.

Preluare: Agerpres

The post Zeci de mii de oameni au manifestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, adunați în jurul unei noi figuri de opoziție appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri