J. Randall Curtis, medic la Centrul Medical Harborview din Seattle, folosește remdesivir pentru pacienților săi cu coronavirus în stare gravă. Pe baza statisticilor, beneficiile medicamentului pentru bolnavii grav sunt nedetectabile, spune medicul pentru Washington Post.
„Continuăm să-l folosim, pentru că, dacă te uiți la toate datele în total, probabil că există unele beneficii”, expică Curtis.
Opțiuni limitate ale medicilor de a trata pacianții cu simptome grave de coronavirius au ajutat remdesivirul să se lanseze comercial în timp record, chiar dacă este un medicament cu beneficii reduse, cu puține dovezi că îmbunătățește supraviețuirea.
În același context, Gilead, producătorul de medicamente, a ars mai mulți pași în ceea ce privește cererea de aprobare completă și rapidă la Food and Drug Administration a medicamentului în ingecția cu SARS COV 2, motiv care ar putea extinde și mai mult utilizarea sa.
Între timp, pentru medici și cercetători studiile clinice au consolidat întrebările cu privire la eficacitatea medicamentului și cine este cel mai potrivit pentru a-l primi. Cele mai concludente dovezi arată că reduce șederile în spital de la 15 la 11 zile, dar nu reduce semnificativ șansele de deces generate de coronavirus. În contextul dat, experții se întreabă dacă prețul pus de Gilead, de 3.120 USD pe tratament, este justificat, punând în balanță beneficiile sale modeste și investițiilor anterioare ale contribuabililor.
Citește textul integral pe Washington Post