Vladimir Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai. ”Mulţumim membrilor OCS pentru propunerea de a rezolva acest conflict”

Share

Rusia este gata să ia în considerare propunerile ţărilor membre ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) în vederea soluţionării conflictului în Ucraina, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin într-o intervenţie la summitul acestei organizaţii desfăşurat la Astana (capitala Kazahstanului), insistând în acelaşi timp asupra propunerilor sale de pace pe care le-a prezentat la 14 iunie, despre care Kievul a afirmat că i s-a cerut din nou „capituleze”, iar Occidentul le-a respins din start, catalogându-le drept un „ultimatum”, potrivit EFE şi RBC.ru.

Propunerile făcute de Rusia ar permite încetarea imediată a ostilităţilor dacă Kievul şi ţările occidentale le-ar accepta, a afirmat Putin, explicându-le omologilor săi din ţările membre OCS că „astfel s-ar pune capăt vărsării de sânge”. Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS), creată în 2001, cuprinde în prezent China, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, iar la actualul summit Belarusul a devenit cel de-al zecelea membru al său.

„Le mulţumim membrilor OCS pentru propunerea de a rezolva acest conflict. Rusia este cu siguranţă pregătită să ia în considerare ideile şi iniţiativele dumneavoastră”, a spus preşedintele rus.

Putin a declarat că „Rusia a susţinut şi susţine o soluţie politico-diplomatică la situaţia din Ucraina, o criză care a apărut ca urmare a politicii absolut grosolane a Statelor Unite şi a sateliţilor lor”, după cum a explicat el, potrivit EFE.

Putin și logica războiului etern. De ce i-ar fi greu liderului rus să pună capăt conflictului din Ucraina

Sub cuvintele liderului de la Kremlin se ascund realități sumbre privind direcția Rusiei moderne, scrie într-o analiză CEPA Ksenia Kirillova.

„Am prezentat în mod repetat propuneri concrete în această privinţă. Vă reamintesc că la jumătatea lunii iunie a fost prezentată o altă variantă de soluţie care, dacă ar fi fost aprobată de partea ucraineană şi, mai ales, de sponsorii săi occidentali, ar fi făcut posibilă încetarea imediată a acţiunilor militare, salvarea de vieţi omeneşti şi începerea negocierilor”, a adăugat el.

Cu o zi înaintea începerii summitului pentru pacea în Ucraina în Elveţia (15-16 iunie), Vladimir Putin a propus Kievului să-şi retragă toate trupele din cele patru regiuni pe care Moscova le revendică în Ucraina – Doneţk şi Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud), să recunoască pierderea suveranităţii asupra lor ca şi asupra peninsulei Crimeea, să renunţe la aspiraţia de a adera la NATO şi la alte alianţe militare, precum şi să efectueze „denazificarea şi demilitarizarea” ţării. În acelaşi timp, Occidentul trebuie să ridice sancţiunile impuse împotriva Rusiei. În aceste condiţii, Moscova este gata să se aşeze la masa negocierilor „chiar şi mâine”, a declarat atunci Putin, citat de RBC.ru.

Aceste condiţii au fost respinse imediat de Kiev şi de către Occident, care şi-a reiterat sprijinul pentru cauza ucraineană.

Condițiile de pace ale lui Putin, criticate de liderii lumii la summitul din Elveţia

Liderii Italiei și Germaniei au respins cu fermitate termenii de încetare a focului stabiliți de Vladimir Putin, în timpul summitului de pace din Elveția, în timp ce cancelarul German a catalogat propunerea preşedintelui rus ca fiind o “pace dictatorială”, transmite BBC.

„Este un mesaj ultimativ care nu se deosebeşte prin nimic de mesajele sale din trecut”, a reacţionat la vremea respectivă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că Ucraina insistă asupra revenirii la frontierele sale recunoscute pe plan internaţional şi asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Până şi candidatul republican Donald Trump, considerat un „fan” al lui Putin, le-a catalogat ca fiind „inacceptabile”, aminteşte portalul rus citat.

Într-un interviu acordat miercuri Bloomberg, preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat convingerea că Putin va lupta până la capăt în Ucraina, informează joi agenţia de presă Unian.

Potrivit lui Zelenski, dacă nu reuşeşte să cucerească Ucraina şi Belarus, Rusia îşi va pierde statutul de „imperiu”. Pentru a confirma „statutul de imperiu” al Rusiei, Putin are nevoi să cucerească cele două ţări vecine slave, a opinat liderul de la Kiev.

Sunt sigur 100%: Rusia fără Ucraina este zero. Rusia fără Ucraina şi Belarus va fi o ţară mică… normală, nu un imperiu. Nu va fi niciodată un imperiu. De aceea Putin va lupta până la capăt pentru orice fel de posibilitate pentru a ocupa Ucraina”, a spus Zelenski, citat de Unian.

Preşedintele ucrainean mai crede că deja anul acesta este posibil ca Rusia să fie forţată să oprească războiul împotriva Ucrainei. „Cu toţii putem forţa Rusia să pună capăt războiului anul acesta. Cu toţii suntem capabili de asta când suntem împreună şi demonstrând că fiecare dintre noi este un lider puternic”, a afirmat Zelenski în contextul alegerilor prezidenţiale din SUA, preconizate să se desfăşoare în noiembrie.

Zelenski a mai spus că el crede că Statele Unite şi China ar putea opri războiul dacă ar pune deoparte divergenţele şi şi-ar uni eforturile. În opinia sa, Beijingul poate juca un „rol uriaş” în acest sens, deoarece Moscova depinde de piaţa sa de export, conform Unian. Totodată, liderul ucrainean nu a exclus ca Putin să fie invitat la viitorul summit de pace pentru Ucraina, la care Kievul în prezent lucrează. Preluare: Agerpres

Zelenski: Oferta lui Putin de încetare a focului, un ultimatum. Este acelaşi lucru pe care Hitler obişnuia să-l facă

Oferta de încetare a focului formulată vineri mai devreme de preşedintele rus Vladimir Putin este un ultimatum, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce liderul de la Kremlin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, drept condiţii pentru o încetare a focului şi o pace negociată, transmite Reuters.

The post Vladimir Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai. ”Mulţumim membrilor OCS pentru propunerea de a rezolva acest conflict” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri