Viscol în Republica Moldova, curse aeriene anulate, circulație restricționată. Atenționare de călătorie emisă de MAE

Share

Aer polar, ninsori abundente și viscol, până pe 10 ianuarie, în Republica Moldova. Ministerul român al Afacerilor Externe îi atenționează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să se deplaseze în această țară că pe drumurile publice se vor forma troiene şi polei.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al Republicii Moldova le recomandă cetăţenilor să nu pornească la drum cu mijloacele de transport, atunci când ninsoarea ar putea crea dificultăţi de deplasare.

În cazul în care deplasările sunt inevitabile, conducătorii auto trebuie să se asigure că drumurile naţionale şi locale sunt practicabile, iar autovehiculele să fie alimentate suficient, dotate cu pneuri de iarnă şi echipament special pentru deszăpezire şi lanţuri pentru anvelope.

Se mai recomandă ca bateria telefonului să fie permanent încărcată, astfel încât, în situaţii de risc, să poată fi apelat Serviciul 112.

În vederea evitării blocării mijloacelor de transport în punctele de frontieră, cetăţenii români sunt rugaţi să se documenteze în prealabil despre accesibilitatea acestora în ziua de plecare sau de sosire în Republica Moldova, pentru a nu se înregistra un grafic îngreunat la frontieră.

Traversarea camioanelor prin postul vamal de frontieră Leuşeni-Albiţa este restricţionată. Autorităţile române interzic temporar circulaţia camioanelor din cauza ninsorii şi poleiului pe drumurile publice. Luni, autorităţile locale au decis oprirea circulaţiei transportului public în Chişinău, până la ora 16.00.

Mai multe zboruri programate pe Aeroportul Internaţional Chişinău luni au fost anulate, iar la unele se estimează întârzieri. Din cauza vântului şi a precipitaţiilor sub formă de ninsoare densă, nu este posibilă efectuarea procedurilor de degivrare a aeronavelor, prin urmare nu se permite decolarea acestora, fiind o procedură necesară pentru siguranţa zborurilor.

Aeroportul Internaţional Chişinău îndeamnă pasagerii să verifice orarul zborurilor înainte de a porni spre aeroport.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Chişinău: +373 22 260 737 şi +373 22 260 747, Consulatului General al României la Bălţi: +373 231 80001; +373 231 80005, Consulatului General al României la Cahul: +373 299 80001; +373 299 80002, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale misiunii diplomatice a României la Chişinău: +373 68 33 63 63, CG Cahul +373 60200925 şi CG Bălţi: +373 681 95006.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet chişinău.mae.ro, cgchisinau.mae.ro, balti.mae.ro, cahul.mae.ro, www.meteo.md, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa !”, arată comunicatul MAE.

Iar Comisia pentru Situaţii Excepţionale Chişinău a decis sistarea activităţii instituţiilor educaţionale, şcoli şi grădiniţe, din Chişinău, pe parcursul a două zile, pe 9 şi 10 ianuarie.

The post Viscol în Republica Moldova, curse aeriene anulate, circulație restricționată. Atenționare de călătorie emisă de MAE appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri