First News

VIDEO Şcoala SF din Ciugud a devenit neîncăpătoare

Foto: facebook/gheorghe damian

„Când intru în curtea școlii și 50 de copii sar pe mine și îmi spun că vin fericiți la școală, când văd că școala a devenit neîncăpătoare pentru copiii noștri, în condițiile în care eram pe desființate, e clar că e o investiție bună”, spune Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud din județul Alba, cel care a construit prima școală smart din mediul rural. Unitatea de învățământ primește astăzi 160 de copii, de la 108 elevi, câți avea anul trecut.

Edilul a explicat, în cadrul dezbaterii online “Ziua Educației: Lecțiile pandemiei“, organizată de World Vision România, în parteneriat cu Edupedu.ro, că va construi o nouă școală în comună, pentru a putea primi copiii întorși în comună cu familiile.

„Am ajuns să construim o nouă școală, pentru că nu mai avem spațiu, școala noastră a devenit neîncăpătoare. Datorită migrației populației tinere din Alba și din alte zone spre comuna noastră, avem nevoie de un spațiu de învățământ mai mare și atunci, da, dacă această a fost prima școală smart, noi vrem să construim școala viitorului, școala inteligentă.

Unde copilul să nu mai fie cumva obligat doar să memoreze. Acolo ne dorim să aducem tot ceea ce înseamnă tehnologia viitorului, pentru ca ei să fie pregătiți pentru viitor”, a declarat Gheorghe Damian.

Acesta a explicat cu ce bani a ridicat prima școală smart din rural, cea la care învață în prezent copiii din comună.

„Haideți să vă dau un exemplu: la reabilitarea școlii, noi am început cumva cu pași mici și am scris un proiect cu finanțare europeană, prin care am luat 500 de mii de euro, după care, din mers, dând cu capul de tot felul de alte probleme, am fost nevoiți să luăm încă 500 de mii de euro din bugetul nostru, pentru a ne duce proiectul la bun sfârșit.

În opinia mea, în educație nu trebuie să avem limitare de buget. Sigur că tot timpul când ne facem bugetul suntem constrânși de anumite aspecte, de dorința unora de a dezvolta alte investiții, însă cred că ar trebui să dezvoltăm la nivel local ceea ce faceți dumneavoastră și, felicitări ong-urilor, să deschidem odată mintea tuturor locuitorilor acestei țări, cât de importantă este investiția în Educație!

Și trebuie să mai înțelegem un :lucru că investiția în Educație nu dă roade la următoarele alegeri, ea va da roade peste 10-20 de ani. Ori, un leu pe care eu îl investesc acum în clasa pregătitoare va aduce plus-valoare când copilul acela va termina facultatea”, a afirmat primarul din Ciugud, recent ales pentru cel de-al șaselea mandat.

Exit mobile version