Românii merită o rețea de autostrăzi la nivel european, un sistem energetic puternic în plan național și regional, industrii și servicii competitive, iar toate acestea sunt posibile numai prin accelerarea proiectelor majore de investiții, într-o manieră eficientă și transparentă, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, prezent la evenimentul de lansare a Planului Național de Investiții și Relansare Economică al Guvernului.
”Traversăm o criză mondială fără precedent, iar răspunsurile noastre trebuie să fie pe măsură.
Avem nevoie să direcționăm resursele și energiile noastre, în mod inteligent, înspre susținerea economiei, ca element vital pentru asigurarea coeziunii economice și sociale.
A venit astăzi momentul ca toate măsurile pe care le adoptăm în domeniul economic să fie incluse într-un plan, într-un singur plan, și să turăm motoarele pe calea relansării economice.
Așa cum știți, m-am implicat direct, împreună cu premierul și cu membrii Guvernului, în dezbaterea și identificarea celor mai bune măsuri de relansare economică, pornind de la consultările cu mediul de afaceri, de la nevoile economiei, dar și ale salariaților”, a declarat Klaus Iohannis.
Ludovic Orban: Noi urmărim un model bazat pe investiții
“Programul de relansare economică pe care noi l-am intitulat “Reclădim România” este un program de investiţii şi de susţinere a dezvoltării economice a României. Deja domnul preşedinte a făcut o referire clară la schimbarea modelului de dezvoltare economică a României. Noi urmăm un model care este bazat pe investiţii, bazat pe digitalizare, bazat pe inovare, pe transfer tehnologic, bazat pe creşterea competitivităţii, pe creşterea productivităţii, bazat pe creşterea capacităţii companiilor din România de a face faţă competiţiei la nivel global, bazat pe creşterea semnificativă a exporturilor. Programul pe care l-am elaborat, împreună cu preşedintele României, echipa preşedintelui, echipa guvernamentală, toţi partenerii noştri din mediul de afaceri, din organizaţiile profesionale, am încercat să ţinem cont de problemele cu care se confruntă România, probleme care în mare parte au fost accentuate de criza economică declanşată de epidemia de COVID-19“, a afirmat premierul Ludovic Orban, la evenimentul de prezentare a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, document intitulat “Reclădim România”.
Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică va schimba strategia de dezvoltare a României, va schimba viziunea asupra modului în care România trebuie să se dezvolte și să se modernizeze, a susținut miercuri premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern. El a cerut miniștrilor ca până la sfârșitul săptămânii să fie elaborate actele normative necesare aplicării planului și să intre pe circuitul de avizare, astfel încât într-o lună să poată fi aprobate.
Peste 3.400 de kilometri de autostradă și drumuri expres, spitale regionale, zeci de spitale moderne județene, sute orășenești, peste o mie de unități medicale în mediul rural, sute de grădinițe, școli, campusuri și cămine universitare. Așa promite Guvernul Orban să arate România în următorii 10 ani, potrivit planului de relansare economică lansat miercuri. 80% dintre bani ar urma să fie investiți în infrastructura de transport, sătătate, educație și energie. De altfel, premierul Orban anunțase recent că „sume impresionante” vor merge către aceste domenii.
Planul de relansare prevede totodată măsuri de sprijin pentru domeniile afectate de criza coronavirusului, de la granturi pentru IMM-uri, digitalizare, susținerea angajaților și ocuparea forței de muncă.
Banii ar urma să vină atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene. De menționat, că România are promiși de la UE 33 de miliarde de euro prin planul de relansare al Comisiei Europene, și aproate 80 de miliarde, prin alocările bugetare în perioada 2021-2027. De altfel, termenele prevăzute în megaplanul Guvernului se întind pe această perioadă, cu perspectivă până în 2030.