Ungaria susţine că #Ucraina este ”departe” de a îndeplini criteriile de aderare la UE

Share

Ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, a declarat marţi că Ucraina „este departe de a îndeplini criteriile de aderare” la Uniunea Europeană, în aceeași zi în care blocul comunitar va deschide negocieri de aderare cu această țară și cu Republica Moldova, informează EFE.

„Este dificil de spus în ce stadiu se află Ucraina. Din punctul meu de vedere, ‘este departe de a îndeplini criteriile de aderare’”, a declarat Boka presei la sosirea sa la reuniunea la care UE va organiza prima rundă de negocieri cu Kievul şi Chişinăul.

Discuţiile vor începe după ce Budapesta şi-a ridicat veto-ul pe care l-a menţinut în ultimele săptămâni, cerând Ucrainei să respecte drepturile minorităţii maghiare din ţara sa şi să menţină relaţii de bună vecinătate.

Cu toate acestea, ministrul ungar a insistat marţi că guvernul său are o listă de 11 puncte pe care le solicită Kievului, dintre care „cel mai important” este „menţinerea cadrului juridic pe care instituţiile minorităţii maghiare din Ucraina îl aveau în 2015, în special cele în domeniile culturii şi educaţiei”.

După reuniunea de marţi, Comisia Europeană va trebui să analizeze ansamblul legislaţiilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru a identifica reformele care ar trebui să le fie cerute înainte de deschiderea primelor capitole ale procesului de aderare, până la 33 de secţiuni, care variază de la respectarea statului de drept şi a valorilor UE, până la structura economiilor lor.

Ungaria, care va prelua preşedinţia prin rotaţie a UE la 1 iulie, a declarat deja că intenţionează să încurajeze procesul de aderare cu ţări din Balcanii de Vest, dar nu şi cu Ucraina şi Republica Moldova în această a doua jumătate a anului. 

The post Ungaria susţine că #Ucraina este ”departe” de a îndeplini criteriile de aderare la UE appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri