Un prim vas încărcat cu alimente a ajuns în Fâșia Gaza. Se pregătesc negocieri pentru un armistițiu

Share

Un prim vas care transportă alimente pentru populaţia din Fâşia Gaza înfometată de mai bine de cinci luni de război a ajuns vineri pe coasta teritoriului palestinian, într-un moment în care Hamas pare să-şi fi schimbat poziţia în vederea unui armistiţiu, notează AFP.

Un prim vas al ONG-ului spaniol Open Arms, remorcând o barjă încărcată cu 200 de tone de alimente, a ajuns în Gaza City (nord), potrivit imaginilor realizate de AFP.

ONU se teme de o foamete generalizată în teritoriul palestinian, în special în nord, sfâşiat de război şi greu accesibil.

Hamas a acuzat armata israeliană că a deschis focul joi seara cu „tancuri şi elicoptere” asupra unei mulţimi care aştepta distribuirea făinii la intrarea în Gaza City. Armata a respins acuzaţiile şi a spus că „palestinieni înarmaţi” au tras în mulţime. Aceste tiruri au făcut 20 de morţi şi 155 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

O cursă contra cronometru este în desfăşurare pentru a încerca furnizarea a cât mai mult ajutor umanitar. Acesta ajunge în principal dinspre Egipt prin Rafah (sud), după ce a fost inspectat de Israel, dar rămâne foarte insuficient având în vedere nevoile imense ale celor 2,4 milioane de locuitori din Fâşia Gaza.

În faţa urgenţei umanitare, mai multe ţări au început să organizeze paraşutări sau un coridor maritim dinspre Cipru, dar toate subliniază că aceste rute nu pot înlocui rutele terestre.

300.000 de mese pregătite de un ONG american

Plecat marţi din Cipru, vasul Open Arms a transportat 300.000 de mese pregătite de ONG-ul american World Central Kitchen (WCK).

„Vasul a fost supus unui control de securitate complet”, a spus armata israeliană, subliniind că intrarea ajutorului umanitar „nu încalcă” blocada la care este supusa Fâşia Gaza din 2007.

Citește și: Măsuri aspre de securitate la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, în prima vineri a Ramadanului. A doua navă plină cu ajutoare a plecat spre Gaza, pe coridorul umanitar gestionat de Cipru. Lupte în Khan Younis și în sudul Fâșiei

Se pregătesc negocieri pentru armistițiu

Mişcarea islamistă palestiniană, care a cerut până în prezent de la Israel o încetare definitivă a focului înainte de orice acord privind eliberarea ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza, s-a declarat pregătită pentru un armistiţiu de şase săptămâni asociat cu un schimb de ostatici contra unor prizonieri palestinieni.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunţat apoi că o delegaţie israeliană va merge în Qatar în cadrul negocierilor în jurul acestui schimb, fără a preciza când.

Casa Albă este „prudent optimistă” pentru negocierile privind un armistiţiu, a afirmat vineri un purtător de cuvânt.

„Propunerea care a fost făcută (de mişcarea palestiniană) este, în linii mari, compatibilă cu principiile acordului la care lucrăm de câteva luni”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

Hamas a prezentat mediatorilor o propunere de încetare a focului, care include un schimb de ostatici şi prizonieri

Hamas a prezentat mediatorilor o propunere de încetare a focului în Gaza care include o primă etapă de eliberare a ostaticilor israelieni de sex feminin, copii, bătrâni și bolnavi în schimbul eliberării a 700-1000 de prizonieri palestinieni, potrivit unei propuneri consultate de Reuters.

Războiul a fost declanşat de un atac sângeros întreprins de Hamas în Israel pe 7 octombrie şi care a făcut circa 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP, pe baza unor cifre oficiale.

Potrivit Israelului, aproximativ 250 de persoane au fost răpite, iar 130 dintre ele sunt încă ostatice în Gaza, dintre care 32 se crede ca au murit.

Operaţiunea militară israeliană de represalii în Gaza a făcut 31.490 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste palestiniene.

The post Un prim vas încărcat cu alimente a ajuns în Fâșia Gaza. Se pregătesc negocieri pentru un armistițiu appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri