Ucrainenii luptă cu resurse tot mai puține. Ezitarea Occidentului colectiv ajută Rusia. Analist militar: Problema Vestului este că, dacă Ucraina cedează, va avea de apărat Estul Europei, adică pe noi. Cum se vede situația de la Kiev

Share

Se fac 2 ani de la invadarea Ucrainei şi, după o contraofensivă eşuată a armatei Kievului, Rusia pare să întoarcă soarta războiului în favoarea sa. Vladimir Putin a trecut la o economie de război şi a crescut cheltuielile militare cu aproape 70%, în timp ce ajutoarele Occidentului pentru Ucraina întârzie. Speriate de urmările unei eventuale victorii ruseşti în Ucraina, statele europene încearcă să-şi dezvolte industria de apărare. Posibil, însă, să fie prea târziu, avertizează analiştii. Mykhailo Samus, analist militar, a intervenit în emisiunea „Mapamond”, de pe TVR INFO, pentru a detalia cum se vede situația de la Kiev.

Un grad mare de incertitudine vine de peste ocean. Europa nu mai este sigură de sprijinul militar al Americii, în cazul în care Donald Trump va reveni la Casa Albă.

Ultimele intervenţii publice ale fostului preşedinte au adus şi mai multă nelinişte printre aliaţii Statelor Unite.

– Există o îngrijorare reală în legătură cu un al doilea mandat pentru Trump. Veţi respecta angajamentul faţă de NATO, de exemplu, în al doilea mandat?

Donald Trump: – Depinde dacă ne tratează corect. NATO a profitat de ţara noastră. Ţările europene au profitat. (…) Au profitat de protecţia noastră militară. Din cele 28 de state NATO, doar 8 au plătit. Noi am plătit diferenţa. Şi am mers la ei şi le-am spus: ‘Dacă nu plătiţi, nu vă vom proteja’.

Ajutoarele militare pentru Ucraina sunt în impas, după 2 ani de finanţare masivă. În Statele Unite, republicanii blochează un ajutor de 61 de miliarde de dolari, iar Uniunea Europeană încearcă să ocolească opoziţia Ungariei şi să livreze Ucrainei cele 50 de miliarde de euro promise.

Între timp, Viktor Orban şi-a găsit un aliat în Slovacia.

Viktor Orban prim-ministrul Ungariei: „Dacă vrem să ajutăm Ucraina, şi cred că ar trebui să facem asta – aici sunt de acord cu domnul prim-ministru (Robert Fico, premierul Slovaciei) – trebuie s-o facem într-un mod care să nu afecteze bugetul UE. Să dai 50 de miliarde din bugetul UE pe 4 ani în avans este o violare a suveranității UE şi a intereselor naţionale.”

Pe front, ucrainenii luptă cu resurse din ce în ce mai puţine. Numărul proiectilelor folosite în fiecare zi a scăzut de la 7.000 la 2.000, în timp ce ruşii trag de 5 ori mai multe.

Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă: Ucrainenii sunt puşi în situaţia în care să nu mai aibă muniţie în primul rând, pe termen scurt. Ceea ce avantajează Rusia este faptul că Vestul ezită. Şi asta va ajuta Kremlinul să se prezinte puternic şi să fie deschis la negocieri cu Ucraina, câtă vreme Ucraina este într-o poziţie inferioară. (…) Problema Vestului este că, dacă Ucraina cedează, va avea de apărat Estul Europei, adică pe noi.

Scenariul sumbru în care Rusia ar ataca ţări NATO nu mai e considerat fantezist la nivelul Uniunii Europene, care încearcă pe ultima sută de metri să-şi revigoreze industria de apărare, mai ales că nici sprijinul Americii nu mai e sigur, cu Donald Trump la Casa Albă.

Marius Ghincea, analist de politică externă: „Anul acesta avem alegeri în multiple țări europene, iar aceste alegeri au potențialul de a limita capacitatea statelor europene de a-și crește industria de apărare în timp util. (…) Din punctul meu de vedere, o revenire a președintelui Trump la Casa Albă va avea un efect catastrofal asupra solidarității transatlantice. (…) Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă creează extrem de multă incertitudine cu privire la o contribuție militară americană, în cazul în care state europene din Europa de Est, precum România, ar fi atacate de către Federaţia Rusă.”

Potrivit firmei de consultanţă McKinsey, cheltuielile europene pentru apărare au crescut în ultimul deceniu cu 4%, iar în următorii ani ar putea creşte cu 6 procente anual.

Analistul militar Mykhailo Samus: Acum un an, era aceeași încercare de operațiune, de ofensivă puternică din partea Rusiei

„Problema în sine este că industria de apărare ucraineană și forțele ucrainene produc în momentul de față echipament de înaltă tehnologie, arme. (…) În 2027, Ucraina va produce un milion de drone FPV, drone pentru zona medie și alte drone pentru atac cu rază lungă. Dar problemele de bază, zona de tancuri, zona de muniție, artilerie și sprijinul vestic este unul semnificativ exact pe materialele de bază, nu cele hard, de înaltă tehnologie, care de fapt sunt produse de către Ucraina însăși”, a explicat, de la Kiev, analistul militar Mykhailo Samus.

El a subliniat că este doar o impresie că rușii sunt acum în ofensivă și că ar fi mai puțin optimism la Kiev.

„Impresia ar trebui să fie opusă, pentru că exact acum un an, dacă vă aduceți aminte, era aceeași încercare de operațiune, de ofensivă puternică din partea Rusiei. Dacă vă uitați pe internet, exact acum un an, gruparea Wagner încerca cu disperare să ocupe Bahmut. Au distrus complet (orașul n.r.) în acea perioadă, acum un an, câștigul teritorial din nou a fost extrem de limitat de partea rusă. Parcă se joacă același scenariu exact ca anul trecut și cea mai mare diferență în acest an, în comparație cu anul trecut, este faptul că rușii acum un an au distrus facilități de furnizare a energiei electrice, acum avem energie electrică, pentru că avem sisteme de apărare antiaeriană cu rachete. De exemplu, nici măcar rachetele Kinjal nu pot fi folosite împotriva facilităților ucrainene, comparativ cu anul trecut. Acest lucru e foarte diferit. Deci, din punctul meu de vedere, există o situație mult mai pozitivă în acest an, în comparație cu anul trecut”, spune Mykhailo Samus.

The post Ucrainenii luptă cu resurse tot mai puține. Ezitarea Occidentului colectiv ajută Rusia. Analist militar: Problema Vestului este că, dacă Ucraina cedează, va avea de apărat Estul Europei, adică pe noi. Cum se vede situația de la Kiev appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri