Un nou schimb de prizonieri a avut loc astăzi, între Rusia și Ucraina. Fiecare parte a eliberat 103 prizonieri de război, cei ruși fiind soldați capturați în timpul incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk, potrivit agențiilor de presă. Kievul continuă să ceară acordul statelor occidentale să folosească rachetele cu raza lunga de acțiune contra Rusiei. Un răspuns a fost așteptat după întâlnirea președintelui american cu premierul britanic, însă la nivel oficial nu a fost confirmat nimic. Oficialii ruși au cerut din nou Occidentului să nu permită Ucrainei folosirea armelor cu rază lungă de acțiune, amenințând că o asemenea acțiune ar echivala cu participarea NATO la război.
Ucraina a trimis forțe suplimentare la frontiera cu Belarus. Este vorba despre soldați instruiți în Franța și tunuri autopropulsate Caesar, de producție franceză. Militarii au misiunea de a respinge un aventual atac venit de peste graniță, potrivit comandanților militari ucraineni.
Kozak, soldat ucrainean: Suntem într-o zonă de aşteptare, în nordul Ucrainei. Avem destule arme pentru a distruge inamicul. Am fost instruiţi în Franţa. Vreau să spun că sunt foarte impresionat. Am împărtăşit experienţa noastră pentru că suntem în război de câţiva ani şi am învăţat multe.
Pe de alta parte, Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și premierul Marii Britanii, Keir Starmer au discutat față în față despre cele mai grave situații din acest moment. Așa cum era de așteptat, situația din Ucraina a fost cea mai analizată, iar liderul de la Casa Albă a ținut să sublinieze că susținerea pentru Ucraina este de neclintit.
Joe Biden, preşedintele SUA: Statele Unite sunt hotărâte să fie alături de dumneavoastră în sprijinirea Ucrainei să se apere împotriva agresiunii şi masacrului Rusiei şi, să fie clar, clarificăm că Putin nu va prevala în acest război, ci poporul Ucrainei va prevala.
După discuțiile cu președintele Joe Biden, premierul Marii Britanii nu a fost foarte darnic cu privire la detaliile convorbirilor.
Jurnalist – L-aţi convins pe preşedintele american să îi permită preşedintelui Zelenski să tragă cu rachete în teritoriul Rusiei?
Keir Starmer, premierul Marii Britanii: – Am avut o discuţie lungă şi productivă despre mai multe fronturi, inclusiv Ucraina, aşa cum v-aţi aşteptat, Orientul Mijlociu şi regiunea Indo-Pacifică, discutând strategic despre decizii tactice. Nu este vorba despre o decizie anume, pe care în mod cert o vom aborda în Adunarea Generală a ONU în câteva zile.
Jurnalist – Ce aţi decis?
Keir Starmer- Am discutat o discuţie largă despre strategia din Ucraina, desigur, din Orientul Mijlociu, şi alte părţi ale lumii. Nu a fost o întâlnire despre anumite capabilităţi.
În acest timp, Canada a anunțat că sprijină Ucraina pentru folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune în vederea prevenirii și opririi atacurilor rusești asupra populației civile.
De la Moscova, fostul președinte rus Dimitri Medvedev a lansat noi amenințări la adresa Ucrainei. Potrivit lui Medvedev, Rusia poate distruge Kievul doar cu armele convenționale, în cazul în care occidentul da undă verde folosirii armelor cu raza lungă de acțiune asupra Rusiei.
The post Ucraina își întărește granița cu Belarus. Canada, sprijin pentru folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune. Medvedev: Rusia poate distruge Kievul doar cu armele convenționale appeared first on tvrinfo.ro.