Un set de documente secrete care arată că Turcia are un plan de invadare a Greciei și Armeniei într-o situație de urgență ce implică calculele strategice din Siria. Documentul a fost făcut public de Nordic Monitor, un ONG care studiază evoluțiile curentelor extremiste în Europa.

Planurile militare au au făcut obiectul unei unei prezentări interne PowerPoint între generalii turci pentru actualizarea și revizuirea acestor strategii.

Unul dintre documente, „TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi” (Directiva de planificare pentru operații militare Çakabey), este datat inițial la 13 iunie 2014 și, potrivit Nordic Monitor, a fost probabil actualizat și finalizat după un proiect anterior de invadare a Greciei.

Planul ar putea fi în continuare activ.

Numele operațiunii pentru Grecia, Çaka Bey, a fost inspirat după comandantul militar turc Selgiuc, conducător al unui stat independent cu centrul în Izmir.

Un alt document, din 15 august 2000, se referă la planurile de invadare a Armeniei, operațiunea în acest caz purtând numele de cod Altay (TSK Altay Harekât Planlama Direktifi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here