Trump, pus sub acuzare, o premieră pentru un fost președinte american. Avocat: Inițial, i s-a cerut să se predea la New York

Share

Donald Trump se confruntă cu mai mult de 30 de capete de acuzare legate de fraude în afaceri, spun sursele CNN. El este primul fost președinte american care este acuzat penal.

Justiția din New York a deschis o investigație în 2018 cu privire la o plată de 130.000 de dolari făcută actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels chiar înainte de alegerile prezidențiale din 2016, pentru a ascunde o presupusă relație extraconjugală a lui Donald Trump.

Suma nu fusese declarată în conturile de campanie ale candidatului republican, încălcând legile electorale, și înregistrată ca „taxe legale” în conturile companiei sale, al cărei sediu se află la New York.

În ianuarie, procurorul democrat din Manhattan, Alvin Bragg, încredințase acest caz unui mare juriu.

În Statele Unite, un mare juriu este format din cetățeni trași la sorți care sunt responsabili să verifice în deplină confidențialitate dacă există suficiente dovezi pentru a lansa acuzații formale împotriva unui suspect.

După ce a audiat mai mulți martori, marele juriu l-a invitat pe Donald Trump să vorbească la mijlocul lunii martie, ceea ce a indicat că se pregătește să-și finalizeze ancheta. Fostul președinte a refuzat, în timp ce le-a cerut susținătorilor să protesteze față de o posibilă „arestare” a sa.

Joi, marele juriu s-a întrunit în prezența a trei procurori responsabili de caz, potrivit New York Times. După trei ore de discuții cu ușile închise, acesta a adoptat un rechizitoriu, ale cărui acuzații nu au fost făcute publice.

Ce urmează după punerea sub acuzare

În urma punerii sub acuzare a fostului președinte Donald Trump de către marele juriu din Manhattan, merită să analizăm mecanismul a ceea ce se întâmplă în sistemul juridic și modul în care procesul care se aplică tuturor este aplicat lui Trump.

Elie Honig, analist juridic la CNN, fost procuror federal și autor al noii cărți, “Untouchable: How Powerful People Get Away With It”, redă modul în care funcționează marile jurii și cum sunt analizate acuzațiile:

Un mare juriu decide să pună sub acuzare, adică să acuze un caz. Un juriu de judecată stabilește dacă este sau nu vinovat.

Un mare juriu este mai mare, de obicei de 23 de membri, iar procurorul are nevoie doar de voturile majorității membrilor unui mare juriu – spre deosebire de un juriu de judecată, care trebuie să fie unanim.

Standardul probelor într-un mare juriu este mai mic decât într-un juriu de judecată. Într-un mare juriu, trebuie doar să demonstrezi o cauză probabilă, adică mai mult ca sigur că nu. Dar, bineînțeles, în cadrul unui proces, trebuie să demonstrezi că există o dovadă dincolo de orice îndoială rezonabilă.

Un alt lucru care trebuie știut este că un mare juriu este un proces aproape în întregime unilateral.

De obicei, singurele persoane cărora li se permite să intre în sală sunt jurații, procurorii, martorii și un stenograf.

În unele cazuri, inclusiv în New York, există un drept limitat al potențialului acuzat de a prezenta unele probe, dar niciun avocat al apărării nu are voie în sală.

Nu există o interogare încrucișată a probelor acuzării. Nu există nicio prezentare a probelor apărării.

Aproape de fiecare dată când un procuror solicită o punere sub acuzare din partea unui mare juriu, acesta va obține o punere sub acuzare din partea marelui juriu.

Lui Trump i s-a cerut inițial să se predea astăzi la New York, spune avocatul său

Fostului președinte Donald Trump i s-a cerut inițial să se predea autorităților din New York astăzi – la o zi după ce un mare juriu din Manhattan a votat pentru punerea sa sub acuzare, afirmă avocatul său apărător Joe Tacopina, citat de CNN.

Tacopina spune că este surprins de momentul punerii sub acuzare și că este nevoie de mai mult timp, întrucât Serviciul Secret care îl protejează pe fostul președinte trebuie să coordoneze predarea acestuia la New York.

Reacția republicanilor

Potențialul grup de candidați la alegerile primare republicane din 2024 s-a coagulat rapid joi în jurul unei strategii de răspuns la punerea sub acuzare a fostului președinte Donald Trump: Atacați-l pe procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, procurorul, dar nu-l lăudați pe Trump.

Dacă vestea că fostul președinte se confruntă cu peste 30 de capete de acuzare legate de fraude în afaceri a fost fără precedent, reacția posibililor săi rivali republicani a fost, în mare parte, familiară. Decât să riște reacția din partea alegătorilor de bază loiali lui Trump, republicanii ambițioși au vizat un dușman liberal. Este o tactică care subliniază influența fostului președinte asupra Partidului Republican – chiar și atunci când este pus sub acuzare.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, considerat în general drept cel mai formidabil potențial adversar republican al lui Trump, nu l-a menționat pe fostul președinte în răspunsul său, atacându-l în schimb pe “procurorul din Manhattan susținut de Soros” – o referire la donatorul liberal miliardar George Soros, aflat adesea în centrul teoriilor conservatoare ale conspirației.

“Înarmarea sistemului juridic pentru a promova o agendă politică dă peste cap statul de drept. Este antiamericană”, a scris DeSantis pe Twitter. “Procurorul districtual din Manhattan, susținut de Soros, a îndoit în mod constant legea pentru a diminua infracțiunile și pentru a scuza comportamentul infracțional. Cu toate acestea, acum el întinde legea pentru a viza un adversar politic”.

DeSantis a reiterat, de asemenea, că nu va “asista la o cerere de extrădare” a lui Trump, rezident în Florida. Trump este așteptat să apară marți în instanță la New York, unde a trăit cea mai mare parte a vieții sale.

Fostul vicepreședinte Mike Pence, ani de zile unul dintre cei mai înfocați apărători ai lui Trump înainte de a oferi unele critici măsurate după revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, a calificat inculparea fostului său șef drept “un scandal” și a sugerat că Bragg a fost motivat politic.

Presat de Wolf Blitzer de la CNN, care a remarcat că un mare juriu a votat pentru a-l acuza pe Trump, Pence a dublat acuzațiile.

“Dar când ai un procuror general din New York, un procuror din Manhattan, care a vizat un anumit american în campaniile lor, cred că acest lucru ofensează noțiunea majorității covârșitoare a poporului american care crede în corectitudine, care crede în tratament egal în fața legii”, a declarat el lui Blitzer într-un interviu acordat joi seara.

Bragg avea deja o anumită recunoaștere a numelui în rândul republicanilor care au încercat să lege pozițiile sale progresiste în materie de justiție penală – într-un oraș pe care îl descriu adesea ca fiind asediat de infracțiuni violente – de democrații naționali precum președintele Joe Biden. În perioada premergătoare punerii sub acuzare și apoi în perioada imediat următoare, chiar și acei republicani care au fost mai dispuși să îl critice pe Trump au denunțat ancheta lui Bragg ca fiind o cascadorie politică sau un abuz de putere.

Ultimile Stiri

Alte Stiri