Invitat luni seară la Tema Zilei, la TVR INFO, fostul premier Theodor Stolojan a analizat solicitările transportatorilor și ale fermierilor care au ajuns să blocheze drumuri, puncte vamale și chiar intrări în portul Constanța, în a șasea zi de protest. Stolojan a admis că RCA-ul este o problemă care trebuie investigată nu doar de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ci și de Consiliul Concurenței, însă a respins modalitatea aleasă de protestatari pentru a atrage atenția asupra acestui lucru.
„Ce s-a putut constata în momentul în care ei au pus aceste propuneri pe masă? S-au constatat două lucruri: că există într-adevăr niște solicitări care merită atenția guvernului, trebuie analizate, trebuie găsite soluții, cum este RCA-ul, și există solicitări care pur și simplu te întrebi cine le-a pus în gura acestor protestatari, pentru că ele denotă, nu e vorba de ignoranță, denotă pur și simplu o chestie din asta care incită pe protestatari într-o direcție în care nu ajungi nicăieri”, a declarat Theodor Stolojan.
„Este inacceptabil să blochezi vămile. Sigur că nu e bine să blochezi nici intrări în orașe șamd, deoarece în economia românească de astăzi, o bună parte din ceea ce se cheamă circulația mărfurilor se face cu mari autocamioane, TIR-uri, cum le denumim noi. Acum, sigur că șoferii, proprietarii TIR-urilor, companiile sunt revoltate de o serie de lucruri care s-au întâmplat și pe bună dreptate nu numai ei sunt revoltați, sunt revoltați uneori și proprietarii de autoturisme din cauza acestor creșteri foarte mari ale tarifelor de asigurare, cum le zic ei RCA, sunt cele obligatorii, care sunt foarte mari și ei reclamă acest lucru. Aici, din păcate, avem o instituție, Autoritatea de Supraveghere Financiară, care nu și-a făcut datoria în acest domeniu”, a subliniat Theodor Stolojan, referindu-se la vechea conducere.
„Vechea conducere, pur și simplu, cum spuneam, nu a trecut clasa în mandatul precedent. S-au întâmplat o serie de falimente, au fost situații în care cineva din vechea conducere a Autorității de Supraveghere Financiară ne spunea candid că ei nu cunosc situația decât abia după un an de zile, ceea ce este inacceptabil. Deci aici au pornit niște acțiuni – în ce sens? Autoritatea de Supraveghere Financiară dorește să vadă exact cum s-au făcut aceste propuneri noi de tarife pe care proprietarii de TIR-uri, șoferii le resping ca fiind prea mari, pe bună dreptate. În al doilea rând, sigur că avem și Consiliul Concurenței, care ar trebui să vadă dacă piața în asigurările de autovehicule este într-adevăr competitivă sau aici se întâmplă niște fenomene de coordonare între societățile de asigurări care funcționează pe piață și se coordonează între ele să țină tarifele sau să iasă toți cu aceleași tarife cât mai ridicate. Deci aici va exista o soluție, însă soluția sigur că nu poate să vină împotriva economiei de piață”, a atras atenția fostul premier.
Theodor Stolojan a admis că surpriza pentru el nu o reprezintă protestele în sine, ci revendicările, nu neapărat cele legate de RCA, ci cele legate, de exemplu, de desființarea accizelor la combustibili: „E foarte simplu să spui să nu mai plătim accize. La ora actuală, vreau să vă spun că fermierii din agricultură ei beneficiază de niște reduceri pe care le acordă statul din bugetul de stat pentru a reduce povara accizelor, dar nu poți să elimini accizele la benzină și la motorină din care se alimentează veniturile bugetului și se finanțează cheltuieli cu sănătatea, cheltuieli cu educația, cheltuieli cu poliția, cu jandarmeria șamd.”
„Cum a început acest protest? A început la un moment dat – domnule, vrem să discutăm cu primul ministru, direct. Bun, ce să discuți cu prim-ministrul? Primul ministru nu poate lua o decizie dacă nu are o fundamentare. Și atunci, în momentul în care au început discuțiile acolo unde trebuia, la Ministerul Transporturilor, la Ministerul Agriculturii, la Ministerul Finanțelor, toată lumea a putut vedea, de exemplu, că printre cereri se dorea să nu se mai plătească contribuții de asigurări de sănătate. Păi, nu vă supărați, acest lucru în momentul când pui asemenea revendicare pe masă înseamnă o totală, cum se spune, nepotrivire cu ce înseamnă societatea, cu ce înseamnă economia. Asigurările sociale de sănătate înseamnă că mulți oameni participă cu sume mai mici, astfel încât cei care au ghinionul, neșansa să fie bolnavi, să nu ajungă în sărăcie pentru că trebuie să plătească costuri imense cu ocrotirea sănătății. Se acoperă din toate sumele astea mici, plătite de foarte mulți. Asta înseamnă solidaritate socială. Ori dacă tu vii și spui, dom’le, noi nu vrem, să ne scutească de contribuții de asigurări de sănătate – foarte bine, vă scutim, dar vă plătiți exact costul îngrijirii medicale atunci când aveți necazul să fiți bolnavi, dar nu asta este rațiunea unei societăți moderne, în care există conceptul de solidaritate șamd”, a explicat Theodor Stolojan.
Pe de altă parte, Stolojan a ținut să remarce că, având în vederea amploarea protestelor, îi este greu să creadă că acestea sunt spontane.
„Sigur că în spatele acestei mobilizări se află niște oameni care vorbesc – hai să ieșim, nu poți fiecare iese când vrea sau cum vrea, sunt totuși organizați. Au ieșit, stau zile în șir, deci e o întreagă organizare aici care nu vedem cine este în spatele ei, dar eu, care m-am ciocnit cu asemenea manifestări în primii ani, știu foarte bine că există manifestări spontane dar imediat în spatele lor începe o anumită organizare”, a mai spus Stolojan.
The post Theodor Stolojan, la TVR INFO: Există într-adevăr niște solicitări care merită atenția guvernului, cum este RCA-ul, și există solicitări care pur și simplu te întrebi cine le-a pus în gura acestor protestatari. Vechea conducere ASF nu și-a făcut datoria appeared first on tvrinfo.ro.