The New York Times: Războiul din Gaza zguduie regiunea și lumea

Share

După atacul surpriză al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, Israel a început să asedieze și să bombardeze Fâșia Gaza, agravând o criză umanitară, potrivit The New York Times.

Pe 7 octombrie, teroriștii din cadrul Hamas au organizat un atac surpriză asupra Israelului, ucigând peste 1.400 de oameni în casele lor, la un festival de muzică și pe străzi. În replică, guvernul Israelului a jurat să distrugă Hamas, gruparea palestiniană înarmată care controlează Fâșia Gaza, și a declanșat un devastator val de atacuri aeriene asupra Gaza, unde, conform Ministerului Sănătății din Gaza condus de Hamas, au murit acum peste 7.000 de oameni. Consecințele violenței au zguduit regiunea și lumea.

Iată ce trebuie să știți:

La începutul zilei de 7 octombrie, Hamas a lansat mii de rachete care au lovit până la Tel Aviv și suburbiile din apropierea Ierusalimului, orașe care sunt în mod normal protejate de sistemul de apărare cu rachete Iron Dome al Israelului. Atacatorii au infiltrat apoi comunitățile de la graniță și bazele militare, precum și un festival de muzică în aer liber, masacrând bărbați, femei și copii. Au trebuit zile pentru ca forțele israeliene să recapete controlul după atac, care a marcat cea mai letală zi din istoria Israelului.

Pentru a amplifica șocul în Israel, o țară cu cea mai avansată armată din regiune, Hamas și alte grupuri armate din Gaza au luat ostatici peste 220 de civili și soldați. Patru dintre aceștia au fost eliberați ulterior.

Cum a răspuns Israelul? Imediat după 7 octombrie, autoritățile israeliene au început atacurile aeriene asupra Gazei și au anunțat un “asediu complet” al teritoriului, care urma să îl priveze de aprovizionarea cu alimente, apă și combustibil.

Israelul a adunat, de asemenea, zeci de mii de trupe pentru a invada Gaza. Deși invazia nu a început încă, prim-ministrul Benjamin Netanyahu al Israelului, care a jurat să “distrugă” Hamas, a indicat că va avea loc. Mai mulți oficiali americani au declarat că administrația Biden i-a sfătuit pe israelieni să amâne acest pas, pentru a câștiga timp pentru negocierile cu ostaticii și pentru a permite mai multă ajutor umanitar să ajungă la palestinieni.

La câteva zile după atacul condus de Hamas, domnul Netanyahu a format un guvern de unitate care l-a inclus pe Benny Gantz, un lider de opoziție de rang înalt și fost ministru al apărării. Unii israelieni de seamă spun că domnul Netanyahu ar trebui în cele din urmă să demisioneze din cauza eșecurilor în securitate și în domeniul informațiilor care au permis țării să fie expusă unui atac. Domnul Netanyahu a declarat că “dezastrele vor fi examinate în întregime”, dar nu a acceptat responsabilitatea directă. Israelul, care afirmă că Hamas se ascunde în zonele civile pentru protecție, a lansat mii de atacuri aeriene asupra Gazei, uneori sute într-o singură zi. Acestea au devastat cartiere, au provocat victime civile extinse și au agravat o catastrofă umanitară. Sute de mii de oameni au fugit din casele lor în căutarea siguranței. Israelul a avertizat civilii să se mute din nord în sudul teritoriului, care este supus unui blocadă israeliană de 16 ani, uneori sprijinită de Egipt.

Bilanțul morților palestinieni din Gaza este contestat. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat miercuri că au fost uciși peste 7.000 de oameni. Această cifră nu a putut fi verificată independent, iar președintele Biden a declarat că nu are “încredere” în cifrele deceselor furnizate de Hamas. Nu a explicat această afirmație.

După declarația domnului Biden, Hamas a publicat o listă cu 6.747 de nume ale persoanelor pe care a susținut că au murit în urma atacurilor aeriene israeliene din 7 octombrie. Printre acestea s-au numărat și 2.665 de copii. A fost menționat că nu s-au dat numele a altor 281 de persoane care au murit pentru că nu li s-au putut identifica cadavrele. Agenția ONU care ajută refugiații palestinieni din Gaza, UNRWA, a început să își reducă semnificativ operațiunile după ce a aproape epuizat rezervele de combustibil. Aceasta afirmă că 38 de membri ai personalului său au fost uciși începând din 7 octombrie. Oficialii pentru ajutor umanitar susțin că numărul camioanelor care transportă provizii umanitare în Gaza este insuficient pentru a satisface nevoile teritoriului. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat în această săptămână că situația este “disperată”, avertizând că 12 din cele 35 de spitale din Gaza nu pot funcționa.

Violentul din Gaza a dus la proteste în întreaga Orientul Mijlociu și dincolo de acesta.

Ce au spus palestinienii despre atac?

Muhammad Deif, liderul aripa militară a Hamas, a declarat într-un mesaj înregistrat că grupul a lansat atacul pentru ca “dușmanul să înțeleagă că timpul în care acționau fără să fie trași la răspundere a luat sfârșit.”

El a menționat ocupația Israelului asupra Cisiordaniei, pe care acesta a capturat în timpul războiului arab-israelian din 1967, raidurile recente ale poliției israeliene asupra Moscheei Al-Aqsa din Ierusalim și detenția a mii de palestinieni în închisorile israeliene. Complexul Moscheei Al-Aqsa, cunoscut de evrei sub numele de Muntele Templului, este unul dintre cele mai contestate locuri din Țara Sfântă. Citește textul integral AICI

Ultimile Stiri

Alte Stiri