Probele de sânge de la pacienții recuperați sugerează un răspuns imun puternic și de lungă durată, sunt concluzii unui studiu realizat de La Jolla Institute of Immunology, scrie The New York Times.
Cât poate dura imunitatea la coronavirus? Ani, poate chiar decenii, potrivit unui nou studiu recent, care dă speranțe întregii lumi.
La opt luni de la infecție, majoritatea persoanelor care și-au revenit au încă suficiente celule imune pentru a evita virusul și pentru a preveni bolile, arată noile date. O rată lentă de declin pe termen scurt sugerează, din fericire, că aceste celule pot persista în corp pentru foarte mult timp.
Cercetarea, publicată online, nu a fost evaluată încă de specialiști și nici publicată într-o revistă științifică. Cu toate acestea, este cel mai cuprinzător și mai îndelungat studiu al memoriei imune la coronavirus până în prezent.
„Această cantitate de memorie ar împiedica probabil marea majoritate a oamenilor să se îmbolnăvească de spital, o boală severă, timp de mulți ani”, a spus Shane Crotty, virusolog la Institutul de Imunologie La Jolla, care a condus noul studiu.
Descoperirile vor veni probabil ca o ușurare pentru experții îngrijorați că imunitatea la virus ar putea fi de scurtă durată și că vaccinurile ar trebui să fie administrate în mod repetat , pentru a menține pandemia sub control.
Cercetarea se potrivește cu o altă descoperire recentă: supraviețuitorii SARS, cauzată de un alt coronavirus, poartă încă anumite celule imune importante la 17 ani după recuperare.
Ce spun alte studii referitoare la imunitatea Covid-19
Constatările sunt în concordanță cu dovezi încurajatoare care apar din alte centre importante.
Cercetătorii de la Universitatea din Washington, conduși de imunologul Marion Pepper, arătaseră mai devreme că anumite celule „de memorie” care au fost produse în urma infecției cu coronavirus persistă cel puțin trei luni în organism.
Un studiu publicat săptămâna trecută a constatat, de asemenea, că persoanele care s-au recuperat de la Covid-19 au celule imune puternice și protectoare chiar și atunci când anticorpii nu sunt detectabili.
Aceste studii „pictează în ansamblu aceeași imagine, adică odată ce treci de primele săptămâni critice, restul răspunsului pare destul de convențional”, a spus Deepta Bhattacharya, imunolog la Universitatea din Arizona.