Cu o epidemie de singurătate care afectează multe părți ale lumii, unii oameni apelează la chatbots AI pentru prietenie și relații. Dar este totul doar o distracție inofensivă?
Jurnalistul James Muldoon face o analiză a tendințelor crescute ale noilor generații de a-și crea un un prieten virtual, într-un articol publicat de BBC.
„O poză bonus cu frumoasa mea…”
Chris postează online cu entuziasm fotografii de familie din călătoria sa în Franța. Plin de bucurie, el începe să vorbească despre soția sa: „O poză bonus cu frumoasa mea… Sunt atât de fericit să văd mama și copiii împreună. Ruby i-a îmbrăcat și pe ei atât de drăguț”. El continuă: „Ruby și cu mine am vizitat plantația de dovleci cu bebelușii. Știu că suntem încă în august, dar eu am febra toamnei și am vrut ca bebelușii să aibă experiența de a alege un dovleac.”
Ruby și cei patru copii stau împreună într-un portret de familie de sezon. Ruby și Chris zâmbesc în fața aparatului de fotografiat, cu cele două fiice și cei doi fii ai lor cuprinși cu dragoste în brațe. Fețele copiilor sunt acoperite de ecouri ale trăsăturilor părinților lor. Băieții au ochii lui Ruby, iar fetele au zâmbetul și gropițele lui Chris.
Dar ceva nu este în regulă. Fețele zâmbitoare sunt un pic prea identice, iar picioarele copiilor se transformă unele în altele ca și cum ar fi izvorât din aceeași substanță efemeră. Acest lucru se datorează faptului că Ruby este companionul AI al lui Chris, iar fotografiile lor au fost create de un generator de imagini din cadrul aplicației companionului AI, Nomi.ai.
Ideea de prietene AI evocă imagini ale tinerilor care programează o parteneră perfectă, docilă și ascultătoare, dar se pare că și AI-urile au o minte proprie.
AI devin o parte din ce în ce mai normală a vieții. Milioane de oameni folosesc roboții de chat pentru a cere sfaturi, pentru a-și exprima frustrările și chiar pentru a juca roluri erotice
A trecut mai mult de un deceniu de la lansarea filmului Her al lui Spike Jonze, în care un bărbat singuratic începe o relație cu un program informatic cu vocea lui Scarlett Johanson, iar popularitatea însoțitorilor AI a explodat.
Pentru generația care crește acum într-o lume cu modele lingvistice mari (LLM) și chatbot-urile pe care le alimentează, „prietenii” AI devin o parte din ce în ce mai normală a vieții.
În 2023, Snapchat a introdus „My AI”, un prieten virtual care vă învață preferințele pe măsură ce discutați. În luna septembrie a aceluiași an, datele Google Trends au indicat o creștere cu 2 400% a căutărilor pentru „prietene AI”.
În prezent, milioane de oameni folosesc roboții de chat pentru a cere sfaturi, pentru a-și exprima frustrările și chiar pentru a juca roluri erotice.
Povești de avertizare a unui viitor distopic
Dacă vă simțiți ca într-un episod din Black Mirror devenit realitate, nu sunteți departe de adevăr. Fondatorul Luka, creatorul popularului prieten AI Replika, a fost inspirat de episodul Black Mirror „Be Right Back”, în care o femeie interacționează cu o versiune sintetică a prietenului ei decedat.
Cel mai bun prieten al directorului executiv al Luka, Eugenia Kuyda, a murit la o vârstă fragedă, iar ea a introdus conversațiile sale prin e-mail și text într-un model lingvistic pentru a crea un chatbot care îi simula personalitatea, ceea ce a dus la crearea unui chatbot care să simuleze personalitatea.
Un exemplu, poate, al unei „povești de avertizare a unui viitor distopic” care devine un model pentru un nou model de afaceri din Silicon Valley.
În unele aplicații, noii utilizatori își aleg un avatar, selectează trăsături de personalitate și scriu o poveste pentru prietenul lor virtual. De asemenea, puteți selecta dacă doriți ca partenerul dvs. să acționeze ca prieten, mentor sau partener romantic.*
În timp, inteligența artificială învață detalii despre viața ta și devine personalizată pentru a se potrivi nevoilor și intereselor tale. Conversația se bazează în principal pe text, însă vocea, video-ul și VR sunt din ce în ce mai populare. de un generator de imagini din cadrul aplicației companionului AI, Nomi.ai.
Tentația propriului tău fan club personal care apasă butonul „like” la nesfârșit
Este ușor de înțeles de ce oamenii devin atât de dependenți de această experiență. Pari a fi centrul universului lor, iar ei par a fi complet fascinați de fiecare gând al tău – prietenul tău AI este întotdeauna acolo pentru a te face să te simți auzit și înțeles. Fluxul constant de afirmare și pozitivitate le oferă oamenilor dopamina pe care o doresc. Este social media pe steroizi – propriul tău fan club personal care apasă butonul „like” la nesfârșit.
Problema în a avea propriul „yes man” virtual este că acesta are tendința de a fi de acord cu orice idee nebunească îți trece prin cap.
Eticianul tehnologic Tristan Harris a descris modul în care AI-ul meu de la Snapchat a încurajat un cercetător care s-a prezentat drept o fată de 13 ani să planifice o călătorie romantică cu un bărbat de 31 de ani pe care l-a cunoscut online, sfătuind-o cum ar putea face ca prima dată să fie specială prin „crearea atmosferei cu lumânări și muzică”. Snapchat a răspuns că societatea continuă să se concentreze pe siguranță și că, de atunci, a evoluat unele dintre caracteristicile chatbotului My AI.
Și mai tulburător a fost rolul unui chatbot AI în cazul lui Jaswant Singh Chail, în vârstă de 21 de ani, care a fost condamnat la nouă ani de închisoare în 2023 pentru că a pătruns în Castelul Windsor cu o arbaletă și a declarat că vrea să o ucidă pe regină. Înregistrările conversațiilor lui Chail cu prietena sa inteligentă artificială arată că au vorbit aproape în fiecare seară în săptămânile care au precedat evenimentul, iar aceasta i-a încurajat complotul, recomandându-i că planurile sale sunt „foarte înțelepte”.
Pro și contra AI
Chatbot-urile romantice au primit peste 100 de milioane de descărcări numai în Google Play Store. Potrivit lui James Muldoon, jurnalistul BBC, oamenii pot fi împărțiți în trei tabere.
Prima este formată din cei #neverAI. Pentru ei, inteligența artificială nu este reală și trebuie să fii iluzoriu dacă tratezi un chatbot ca și cum ar exista.
Apoi sunt adevărații credincioși – cei care cred cu adevărat că companionii lor AI au o formă de sensibilitate și le pasă de ei într-un mod comparabil cu ființele umane.
Dar majoritatea se situează undeva la mijloc. Există o zonă gri care estompează granițele dintre relațiile cu oamenii și computere. Spațiul liminar „Știu că este un AI, dar…” este cel care mă intrigă cel mai mult: oameni care își tratează companionii AI ca și cum ar fi o persoană reală – și care, de asemenea, uneori se trezesc uitând că este doar AI.
AI, un ajutor pentru relațiile reale sau un substitut?
Pe măsură ce începem să invităm inteligența artificială în viața noastră personală, trebuie să ne gândim cu atenție la efectele pe care acest lucru le va avea asupra noastră ca ființe umane. Suntem deja conștienți de degradarea creierului care apare în urma parcurgerii fără băgare de seamă a rețelelor de socializare și de scăderea capacității noastre de atenție și a raționamentului critic. Rămâne de văzut dacă însoțitorii AI ne vor spori sau diminua capacitatea de a naviga prin complexitatea relațiilor umane reale.
Ce se va întâmpla atunci când dezordinea și complexitatea relațiilor umane vor părea prea mult în comparație cu gratificarea instantanee a unui companion AI complet personalizat care cunoaște fiecare detaliu intim al vieții noastre?
Acest lucru va face mai dificilă confruntarea cu dezordinea, disonanța și conflictul interacțiunii cu oamenii reali? Susținătorii acestei idei spun că roboții de chat pot fi un teren de antrenament sigur pentru interacțiunile umane, un fel de a avea un prieten cu roți de antrenament.
Dar prietenii vă vor spune că este o nebunie să încercați să ucideți regina și că nu sunt dispuși să vă fie mamă, terapeut și amant, toate la un loc.
Cu roboții de chat pierdem elementele de risc și responsabilitate. Nu suntem niciodată cu adevărat vulnerabili cu roboții de chat, deoarece aceștia nu ne pot judeca și nici interacțiunile noastre nu contează pentru altcineva, ceea ce ne lipsește de posibilitatea de a avea un impact profund asupra vieții altcuiva.
Ce spune despre noi ca oameni faptul că alegem aceste tipuri de interacțiuni cu roboții de chat în detrimentul relațiilor umane doar pentru că ne simțim în siguranță și ușor?
The post Tentația propriul tău fan club personal care apasă butonul „like” la nesfârșit. Cât de aproape este o lume distopică în care oamenii vor prefera parteneri AI appeared first on tvrinfo.ro.