First News

Telefoane inteligente pentru nevăzători. Beneficiarii pot gestiona un cont bacar și se pot orienta pe o hartă interactivă

O viață mai ușoară, mai independentă, cu activități normale și mai multă socializare! Toate sunt posibile și pentru persoanele cu deficiențe de vedere datorită tehnologiei. Au nevoie de un telefon inteligent cu un soft dedicat care îi poate ajuta să gestioneze și un cont bancar ori să se orienteze pe o hartă interactivă. Un astfel de aparat costă însă mai mult. Câțiva nevăzători au fost norocoși să le primească de la o asociație.

Persoanele cu deficiențe de vedere pot deveni mai independente cu ajutorul telefoanelor mobile care au configurări speciale pentru ele. Odată făcută setarea, navigarea pe telefon se face în condiții speciale.

CITEȘTE ȘI: Primul magazin din România destinat nevăzătorilor este la Cluj și a fost deschis cu fonduri europene

Telefoanele inteligente care dispun de acest soft sunt mai scumpe. O asociație a nevăzătorilor a strâns fonduri și a cumpărat câte aparate a putut iar când le-au donat le-au și explicat oamenilor cum să le folosească.

Adrian Tămășan, trainer: Odată ce navigarea și gesturile potrivite sunt stăpânite, telefonul poate fi folosit în proporție de 99,9 % de orice nevăzător. Sunt persoane care sunt deficiente de vedere care nu au nevoie neapărat de voice over screen reader, dar au nevoie de magnificare sau contrastul culorilor.

O asociație din Brașov a oferit nouă astfel de telefoane

Costică Marchidan, Educator Specializat, Centrul Rază de Lumină Braşov: Cursurile se vor desfășura pe o perioada de trei luni, mai ales online, pentru că e foarte greu să ne întâlnim fizic… Totuși unele persoane vor avea nevoie să se întâlneasca fizic cu unul dintre traineri.

În Romania, infrastructura pentru persoanele cu dizabilități lasă mult de dorit așa că un astfel de telefon le poate simplifica mult viața.

The post Telefoane inteligente pentru nevăzători. Beneficiarii pot gestiona un cont bacar și se pot orienta pe o hartă interactivă appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version