Reguli noi pentru șoferi în Uniunea Europeană. Cei care rămân fără permis într-o țară membră nu mai pot conduce în niciun alt stat din Uniune. Prin urmare, suspendarea permisului auto, în urma unor infracțiuni rutiere grave, va fi valabilă în toate țările membre. O directivă în acest sens a fost adoptată în Parlamentul European și va intra în vigoare în curând.
Directiva europeană pentru siguranța rutieră prevede că un șofer care încalcă grav regulile și conduce de exemplu, sub influența băuturilor alcoolice, sau circulă cu o viteză mult mai mare decât limita legală rămâne fără permis și nu mai are drept de a conduce în nicio țară din Uniune.
Noile prevederi presupun un schimb de informații între țara în care a fost aplicată sancțiunea și cea care a emis permisul de conducere. Deocamdată restricțiile se aplică doar în statul în care șoferul este prins în flagrant și rămâne fără dreptul de a conduce, nu și în celelalte țări.
Adina Vălean, comisar European pentru Transport: În cazul din urmă, şoferul va putea merge în alt stat membru şi poate conduce, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Această situaţie este în mod clar incorectă.
Cosmin Andreica, președinte Europol: Din lipsa comunicării între statele membre, acest efect al sancțiunii nu se produce pe teritoriul altui stat.
Oficialii europeni spun că directiva este un pas înainte în atingerea obiectivului de a reduce cu 50% decesele cauzate de accidente rutiere până în 2030, iar dreptul de a circula liber și a conduce vine cu responsabilitatea și obligația de a respecta rigorile legii pentru toți cetățenii Uniunii Europene.
Actul adoptat de Parlamentul European pune bazele unui sistem de cooperare și schimb de informații între statele membre. Mai exact, sunt stabilite proceduri și „obligații concrete” pentru țările implicate.
Cătălin Codescu, președinte, Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație din România: În corpul directivei va fi stabilit și termenul de transpunere. Poate fi de la câteva luni, până la câțiva ani. Noi așteptăm un termen cât mai scurt. Un astfel de act comunitar ar trebui transpus cât mai repede, pentru a produce efecte cât mai repede.
Cele mai noi statistici arată că anul trecut 1.540 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere care au avut loc în țara noastră și alte peste 3.500 au fost rănite grav.
The post Suspendarea permisului auto într-o țară membră UE, în urma unor infracțiuni rutiere grave, va fi valabilă în toată Uniunea appeared first on tvrinfo.ro.