SUA nu renunță la Obamacare, după ce Curtea Supremă a respins contestațiile de anulare a reformei

Share

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins, joi, contestațiile republicanilor de a anula Obamacare, reforma lui Barack Obama din domeniul asigurărilor de sănătate, scrie BBC.

Judecătorii Curţii Supreme au menţinut legea intactă, într-o hotărâre în care stabilesc că statul Texas şi alte state conduse de republicani nu au dreptul la o acțiune în justiție la un tribunal federal.

Este a treia oară când legea, introdusă de fostul preșesinte Barack Obama în 2010, trece cu bine de contestațiile republicanilor. Curtea Supremă a SUA a respins cererile acestora și în 2012 și 2015.

Reforma sistemului de sănătate e considerată una dintre cele mai importante realizări ale lui Barack Obama. Programul a adus reglementări care i-au ajutat pe americani să-şi cumpere mai ieftin o asigurare de sănătate.

Dacă Obamacare ar fi fost anulată, un număr de până la 20 milioane de americani şi-ar fi pierdut asigurările de sănătate, iar companiile de asigurări ar fi refuzat din nou să asigure persoane cu boli preexistente. Obamacare a extins programele de sănătate publică şi a creat pieţe pentru asigurări private.

Curte Supremă menţine totodată prevederea legii potrivit căreia oamenii trebuie ori să aibă o asigurare de sănătate, ori să plătească penalităţi.

Citește și: Ministerul Mediului explică poluarea excesivă

Congresul american a lăsat această prevedere fără obiect în 2017, când a redus penalităţile la zero.

Ultimile Stiri

Alte Stiri