SUA interzic importul aluminiu, cupru şi nichel de origine rusească

Share

Washingtonul a interzis vineri importul în Statele Unite de aluminiu, cupru şi nichel de origine rusească, în cadrul sancţiunilor suplimentare luate cu Marea Britanie şi care vizează reducerea veniturilor Moscovei, relatează AFP.

„Această nouă acţiune interzice importul de aluminiu, cupru şi nichel de origine rusească în Statele Unite şi limitează utilizarea aluminiului, cuprului şi nichelului de origine rusească pe pieţele mondiale ale metalelor şi în tranzacţionarea over-the-counter a produselor derivate”, a indicat Departamentul american al Trezoreriei într-un comunicat.

Metalele sunt principalul produs de export al Rusiei după energie, deşi valoarea lor a scăzut de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a detaliat guvernul britanic într-un comunicat separat.

Exporturile, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, au scăzut la 15 miliarde de dolari în 2023 „datorită eforturilor G7 şi ale aliaţilor săi de a restrânge piaţa”, precizează textul.

Măsurile luate vineri urmăresc reducerea în continuare a veniturilor pe care Rusia le obţine din exporturile sale de aluminiu, cupru şi nichel.

„Prin luarea de măsuri comune, Statele Unite şi Marea Britanie privează Rusia şi producătorii săi de metale de o sursă importantă de venit”, a subliniat Trezoreria americană.

CITEȘTE ȘI: Marea Britanie a anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei, în special în privinţa diamantelor

Pe lângă interzicerea importului acestor metale în Statele Unite, cele două ţări au luat, de asemenea, măsuri pentru a limita comerţul cu aceste metale pe pieţele mondiale.

„Bursele de metale, precum London Metal Exchange (LME) şi Chicago Mercantile Exchange (CME), nu vor avea dreptul să accepte aluminiu, cupru şi nichel produse de Rusia. Bursele de metale joacă un rol central în facilitarea comerţului cu metale industriale în întreaga lume”, a insistat Trezoreria.

Aceste măsuri intră în vigoare cu începere de sâmbătă.

Noile noastre interdicţii asupra metalelor cheie, în coordonare cu partenerii noştri din Marea Britanie, vor continua să vizeze veniturile pe care Rusia le poate câştiga pentru a-şi continua războiul brutal împotriva Ucrainei„, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, citată în comunicat.

Luând această măsură în mod ţintit şi responsabil, vom reduce veniturile Rusiei, protejându-ne în acelaşi timp partenerii şi aliaţii de efecte nedorite„, a comentat ea.

CITEȘTE ȘI: Exporturile rusești spre Europa s-au prăbușit în 2023, dar au crescut cele spre Asia

Jeremy Hunt, ministrul britanic de finanţe, a subliniat, la rândul său, că „este mai uşor să neutralizăm capacitatea lui Putin de a purta războiul său ilegal în Ucraina atunci când acţionăm alături de aliaţii noştri”.

„Acţiunea noastră decisivă cu Statele Unite de a interzice în comun metalele ruseşti din cele mai mari două burse va împiedica Kremlinul să injecteze mai mulţi bani în maşina sa de război„, a asigurat el. Preluare: Agerpres

The post SUA interzic importul aluminiu, cupru şi nichel de origine rusească appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri