Studiu: amidonul, capabil să reducă, într-o proporţie semnificativă, riscul de cancere ereditare

Share

Un studiu care a durat ani de zile pare să fi demonstrat că amidonul rezistent – o moleculă rezistentă la digestie care se găsește într-o serie de alimente de zi cu zi, inclusiv în bananele puțin coapte, ovăzul, mazărea și fasolea, orezul, pastele și altele – are o capacitate uimitoare de a ajuta la prevenirea unei serii de cancere ereditare, potrivit site-ului futurist.com.

Publicat în revista Cancer Prevention Research, studiul longitudinal dublu-orb a urmărit timp de aproape 20 de ani aproape 1.000 de pacienți cu sindromul Lynch, o afecțiune genetică ereditară care crește riscul individual de apariție a mai multor tipuri de cancer.

Potrivit unui comunicat de presă, cercetătorii de la universitățile din Newcastle și Leeds au împărțit participanții în două grupuri în 1999. A urmat o scurtă perioadă de tratament, care a durat până în 2005.

În timpul perioadei de tratament, fiecare individ a primit o pastilă. Un grup a luat un placebo, în timp ce celălalt a luat o doză zilnică de amidon rezistent.

Nu a existat nicio diferență notabilă în ceea ce privește starea de sănătate a indivizilor la sfârșitul acestei scurte perioade de tratament. Dar studiul a fost conceput pentru urmărire și, în rezultate extrem de intrigante, cei care au luat zilnic pilula de amidon – care conținea cantitatea aproximativă de moleculă care sfidează digestia pe care o găsim într-o banană de mărime medie necoaptă – au avut mult mai multe șanse de a nu mai avea cancer aproape 20 de ani mai târziu.

Am constatat că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului“, a declarat John Mathers, profesor de nutriție umană la Universitatea Newcastle, în comunicatul de presă. “Acest lucru este important, deoarece cancerele din tractul gastrointestinal superior sunt dificil de diagnosticat și, adesea, nu sunt depistate din timp“.

Cercetătorii cred că secretul succesului amidonului rezistent constă în capacitatea sa de a, ei bine, rezista.

Mai exact, rezistă la bila digestivă acidă. Ca urmare, acesta se depune și fermentează de fapt în intestinul gros. Acest lucru hrănește bacteriile prietenoase care susțin intestinul, acționând, așa cum a descris Mathers în comunicatul de presă, “ca o fibră dietetică în sistemul dumneavoastră digestiv“.

Dar cum, mai exact, s-ar putea apăra acest lucru împotriva cancerului?

Potrivit comunicatului de presă, oamenii de știință cred că un consum regulat de amidon rezistent – și, prin urmare, menținerea regulată a bacteriilor bune – ar putea schimba de fapt metabolismul bacterian al acizilor biliari, împiedicându-i în cele din urmă să deterioreze ADN-ul. (După cum recunosc oamenii de știință în comunicatul de presă, această teorie necesită mai multe cercetări).

De asemenea, merită remarcat faptul că, în timp ce suplimentul de amidon părea să susțină puternic tractul gastrointestinal superior și mai multe alte zone ale corpului, nu s-a demonstrat că apără împotriva cancerelor intestinale.

Dar, per total, rezultatele sunt promițătoare. Poate că o banană necoaptă zilnică este de fapt cea mai bună modalitate de a ține doctorul departe.

Ultimile Stiri

Alte Stiri