First News

Statul se împrumută, neoficial, de la firme. Guvernul recurge tot mai mult la arierate ca o modalitate disimulată de a echilibra conturile

Statul are nevoie de bani, iar sacul e pe jumătate gol și asta prin împrumuturi. Statul își diversifică metodele de finanțare a deficitului bugetar. Pe lângă creșterea împrumuturilor interne și externe, Guvernul recurge tot mai mult la arierate ca o modalitate disimulată de a echilibra conturile. Arieratele reprezintă plăți restante, acumulate în timp, ca urmare a neachitării la termen a obligațiilor către furnizori, bănci, bugete sau alte entități. Ele pot fi considerate o formă de împrumut neoficial.

Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, arieratele bugetului general consolidat au înregistrat o creștere de 3% în luna aprilie 2024, ajungând la 401,6 milioane de lei, comparativ cu 389,9 milioane de lei în luna precedentă. Deși arieratele de peste 90 de zile au scăzut cu 33%, de la 163 de milioane de lei la 109,3 milioane de lei, cele de peste 120 de zile au cunoscut o creștere semnificativă de 45%, ajungând la 222,7 milioane de lei, în timp ce arieratele depășind 360 de zile au înregistrat o ușoară scădere de 5,2%, la 69,9 milioane de lei.

Potrivit economica.net, o tendință similară se observă și la nivelul bugetelor locale, unde arieratele au crescut cu 3,22%, de la 356,4 milioane de lei la 367,9 milioane de lei. Deși arieratele de peste 90 de zile au scăzut cu 31,74%, cele de peste 120 de zile au crescut cu 44,6%, iar arieratele depășind 360 de zile au înregistrat o scădere modestă de 6,4%.

Creșterea arieratelor pune presiune suplimentară pe mediul de afaceri, întrucât întârzierile la plată din partea statului pot afecta fluxul de numerar al companiilor și pot duce la dificultăți financiare. De asemenea, această practică poate avea un impact negativ asupra credibilității statului și poate descuraja investițiile străine.

Este important ca Guvernul să ia măsuri concrete pentru a reduce dependența de arierate ca sursă de finanțare a deficitului bugetar. Implementarea unor politici fiscale prudente, creșterea veniturilor și îmbunătățirea eficienței cheltuielilor publice sunt elemente esențiale pentru a asigura o gestionare fiscală durabilă.

The post Statul se împrumută, neoficial, de la firme. Guvernul recurge tot mai mult la arierate ca o modalitate disimulată de a echilibra conturile appeared first on tvrinfo.ro.

Exit mobile version