Spitalul Tel Aviv Ichilov publică primul studiu referitor la efectele secundare după cea de-a doua doză de vaccin

Share

Un studiu publicat săptămâna aceasta de Spitalul Tel Aviv Ichilov arată efectele secundare după cea de-a doua doză de vaccin, administrată cu vaccinul anti-Covid produs de Pfizer-Biontech.

Studiul a constatat că marea majoritate a vaccinaților nu au suferit efecte secundare severe și nu au avut zile de oprire a muncii, dar a existat o creștere a primei doze, conform rezultatelor Pfizer.

Studiul a acoperit 1 personal din spital care a primit ambele doze și 37 % reacții adverse raportate.

Fenomenul cel mai frecvent este reacția la locul injectării:

– 51 % au raportat dureri foarte ușoare și aproape 32 % au simțit durerea localizată care a provocat restricția mișcării.
– 16 % dintre vaccinați nu au avut absolut nicio reacție,
– în timp ce 11 % aveau umflături locale.
– 5 % au avut erupție locală
– și 1,5 % au experimentat o lipsă de senzație la nivelul membrelor

Studiul a examinat și simptomele la 48 ore după imunizare și a constatat că 44 % dintre angajați au avut slăbiciune sau oboseală semnificativă și că 36 % nu au avut simptome. 5 % au avut febră de 38 grade și peste, 4 % au raportat hipertrofie a ganglionilor limfatici și 3 % au avut diaree sau parestezie.

Mai puțin de 1 % raportate paralizie facială, erupție și vărsături.

96,79 % nu au consultat deloc un medic din cauza efectelor adverse, indicând temporalitatea lor. 2,66 % au consultat un medic și doar 0,28 % au fost evacuați la urgență din cauza efectelor secundare grave.

Spitalul a examinat câți muncitori vaccinați au fost obligați să părăsească locul de muncă din cauza efectelor adverse. Aproape 86 % nu au aplicat pentru concediu medical, 10 % au susținut o singură zi de concediu medical și 4 % au trebuit să lipsească mai mult de o zi.

Pfizer a anunțat, în perioada eliberării eficacității, că efectele secundare ale celui de-al doilea vaccin sunt mai grave decât efectele secundare ale primului, datorită încărcăturii virale asupra organismului.

Ichilov a raportat un rezultat similar, spunând că prima doză nu a avut efecte secundare grave, cu excepția evenimentelor izolate de slăbiciune și dureri musculare.

Sursa: https://news.walla.co.il/item/3412922#!/wallahistory

Ultimile Stiri

Alte Stiri