First News

Șomajul este în creștere în România, în ciuda crizei de forță de muncă. Specialiştii spun că fenomenul se va acutiza

Avem șomaj în creștere în ciuda faptului că este o criză acută de forță de muncă. Iar fenomenul se va accentua în anii următori. Ca să ţină pasul cu piaţa muncii, care este în continuă schimbare, e nevoie ca mulți dintre angajaţi să se recalifice.

În următorii doi ani, pe un şantier urmează să se ridice cel puţin două blocuri a câte 11 etaje. Din toamnă şi până acum constructorul a reuşit să aducă ambele clădiri rezidenţiale la nivelul 4. Lucrările ar merge mult mai repede, dacă ar avea şi forţă de muncă.

Bogdan Iliescu, reprezentant, dezvoltator imobiliar: Lipsa forţei de muncă duce către nişte costrui mai ridicate. În acest şantier, pe care ne aflăm acum, în fiecare zi, trebuie să avem între 400 şi 450 de persoane. În următoarele săptămâni vom aduce peste 200 de persoane din afara ţării. Ce lipseşte cel mai mult? Muncitori calificaţi.

În construcţii sunt cele mai multe oferte de job-uri, urmate de protecţie şi pază şi restaurante. E criză de angajați indiferent de domeniu, de la industria ospitalității la imobiliare.

Cei mai mulți șomeri sunt din Vaslui, Mehedinţi şi Teleorman

La finalul anului trecut, piaţa muncii avea nevoie de aproape 740 de mii de oameni în diferite domenii de activitate.

Numărul românilor fără loc de muncă a tot crescut în ultimii ani. Dacă la final de februarie 2022 numărul şomerilor era de peste 232 de mii de persoane, anul acesta numărul celor fără loc de muncă aflaţi în evidenţa statului s-a apropiat de 250 de persoane. Cei mai mulţi sunt din judeţele Vaslui, Mehedinţi şi Teleorman. Şi au vârste curpinse între 40 şi 49 de ani

Printre aceştia se numără şi domnul Fierăscu, rămas fără loc de muncă acum o lună.

Victor Fierăscu, şomer: Am mai multe calificări. Și servant pompier, şi fochis, şi mecanic auto, şi mai multe. (…) Nu am găsit. Am fost la 9 interviuri până în momentul de faţă şi ”vă sunăm noi, vă sunăm noi.”

Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM: Este foarte important care nu are loc de muncă să vină şi să se înregistreze în evidenţele noastre pentru că astfel noi putem să îi oferim toatre serviciile pe care le avem dispobile şi măsurile pentru a creşte şansele de ocupate.

Specialiştii spun că acest fenomen paradoxal în care criza forţei de muncă se va acutiza, iar şomajul va creşte se va accentua în perioada următoare şi asta pentru că piaţa muncii este într-o continuă schimbare.

Adrian Mitroi, analist fiscal: Să te munceşti de astăzi pentru mâine. Este sfatul primar pe care îl dăm în finaţele comportamentele. Dacă nu ai idei de plasare a banilor, atunci plaseaz-i într-o experidiţie de dezvoltare personală.

Deși oferta de job-uri e generoasă, cifrele arată că mulţi dintre români preferă șomajul, chiar dacă un loc de muncă le-ar asigura cel puțin două mii de lei, cât e salariul minim pe economie.

Intrarea în Schengen și exodul creierelor. 20% din forța de muncă totală a României a emigrat

Intrarea României în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime este motiv de sărbătoare, însă şi momentul pe care autorităţile trebuie să-l trateze cu maximă îngrijorare. Pentru că pe lângă beneficii, România se poate confruntă şi cu încercări majore.

The post Șomajul este în creștere în România, în ciuda crizei de forță de muncă. Specialiştii spun că fenomenul se va acutiza appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version