După ce primul caz de infecție cu Covid-19, boala cauzată de noua tulpină de coronavirus, a fost anunțat în Statele Unite, răspândire a fost inițial lentă. Două luni mai târziu, însă, ceea ce părea că intermitent, s-a transformat într-un flux constant, scrie Washington Post, într-un articol care prezintă grafice interactive ale unor simulări realizate recent.
O mai mare distanțare socială păstrează și mai mulți oameni sănătoși, iar oamenii pot fi îndepărtați de locurile publice îndepărtându-și atitudinea – a fost concluzia acestui experiment.
Această așa-numită curbă exponențială este cea care îi îngrijorează pe experți. Dacă numărul de cazuri ar continua să se dubleze la fiecare trei zile, ar exista aproximativ o sută de milioane de cazuri numai în Statele Unite, iar asta până în luna mai.
Este matematică, nu profeție, se arată în materialul publicat de Washington Post. Răspândirea poate fi încetinită, spun specialiștii din domeniul sănătății publice, dacă oamenii practică „distanțarea socială” prin evitarea spațiilor publice și, în general, limitarea mișcării lor.
Simularea într-un oraș virutual
Totuși, fără măsuri de încetinire, covid-19 va continua să se răspândească exponențial luni întregi. Pentru a înțelege de ce, este poate fi instructivă simularea răspândiii unei boli fictive într-o populație.
Vom numi falsa epidemie: simulitis. Se răspândește chiar mai ușor decât covid-19: ori de câte ori o persoană sănătoasă intră în contact cu o persoană bolnavă, persoana sănătoasă se îmbolnăvește și ea.
Într-o populație de doar cinci persoane, nu a durat mult ca toată lumea să fie infectată.
În viața reală, desigur, oamenii se recuperează. O persoană recuperată nu poate transmite simulitis unei persoane sănătoase și nici nu se îmbolnăvește din nou după ce vine în contact cu o persoană bolnavă.
Ce se întâmplă atunci când apare simulitis într-un oraș cu 200 de locuitori? De la o singură persoană bolnavă, se observă că panta curbei roșii, care reprezintă numărul persoanelor bolnave, crește rapid pe măsură ce boala se răspândește și scade apoi, pe măsură ce oamenii se recuperează.
Leana Wen, fostul comisar pentru sănătate pentru orașul Baltimore, a explicat practicile carantinelor forțate pentru The Washington Post, în ianuarie. „Mulți oameni lucrează în oraș și trăiesc în județele învecinate și invers”, a spus Wen. „Oare oamenii ar fi despărțiți de familiile lor? Cum ar fi blocat fiecare drum? Cum ar ajunge consumabilele la rezidenți? ”
După cum a spus Lawrence O. Gostin, profesor de drept mondial în domeniul sănătății la Universitatea Georgetown, „adevărul este că aceste tipuri de blocaje sunt foarte rare și niciodată eficiente.”
Din fericire, există și alte modalități de a încetini un focar. Mai presus de toate, oficialii din domeniul sănătății au încurajat oamenii să evite adunările publice, să rămână mai des acasă și să-și păstreze distanța față de ceilalți. Dacă oamenii sunt mai puțin mobili și interacționează mai puțin între ei, virusul are mai puține oportunități de a se răspândi.
Unii oameni vor ieși în continuare. Poate că nu pot rămâne acasă din cauza muncii lor sau a altor obligații sau pot refuza pur și simplu avertismentele de sănătate publică. Acei oameni nu numai că se pot îmbolnăvi, dar, de asemenea, au mai multe șanse să răspândească simită.
O mai mare distanțare socială păstrează și mai mulți oameni sănătoși, iar oamenii pot fi îndepărtați de locurile publice îndepărtându-și atitudinea.
„Controlăm dorința de a fi în spațiile publice prin închiderea spațiilor publice. Italia închide toate restaurantele sale. China închide totul, iar noi închidem lucrurile și acum ”, a spus Drew Harris, cercetător în domeniul sănătății populației și profesor asistent la Colegiul de Sănătate Publică al Universității Thomas Jefferson. „Reducerea oportunităților de adunare ajută oamenii la distanța socială.”
Pentru a simula o mai mare distanțare socială, în loc să permitem deplasarea a un sfert din populație, vom vedea ce se întâmplă atunci când lăsăm doar una din fiecare opt persoane să se miște.
Citește intreg articolul pe Universul.net