Meșteșugari din toate zonele țării s-au strâns la Goleşti, în Argeş, îmbrăcați cu frumoase straie populare. Au cântat melodii vechi, înconjurați de jocuri și bucate gustoase. Vor să transmită un singur mesaj, acela că tradițiile merg mai departe.
Cântecele au răsunat în curtea Muzeului din Golești, care s-a umplut de femei de la șezători din Făgăraș, Argeș-Muscel, Scheii Brasovului, Veneția de Jos, Codlea și Sfântu Gheorghe. Fiecare regiune și-a etalat costumele și cântecele ori obiceiurile specifice.
E o adevărată sărbătoare când se țin obiceiurile moștenite din bătrâni. Când tineri și bătrâni petreceau mult timp împreună, fie la munca, fie la petreceri cu cântece și povești.
Tradiția românească spune că oamenii se strângeau la șezători seara, în toate zilele lucrătoare. Gospodina la care se adunau pregătea băutură și mâncare și anunța flăcăii de mersul șezătorilor. Casa era dereticată și avea înșirate multe lavițe sau scaune pentru torcătoare. Toată seara se spuneau ghicitori, zicale, proverbe.
Baladele erau considerate nestemate folclorice și s-au păstrat până în zilele noastre.
The post Șezătoarea, o tradiție păstrată de generații. Meșteșugari din toate zonele țării s-au strâns la Goleşti, în Argeş appeared first on tvrinfo.ro.