Semnal de alarmă: riscul de accident vascular cerebral a crescut la adulții tineri

Share

Un nou raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite relevă o creștere a accidentelor vasculare cerebrale în rândul adulților mai tineri. Comparativ cu ratele de acum un deceniu, riscul de accident vascular cerebral a crescut cu aproximativ 15% în rândul americanilor sub 65 de ani. Deși adulții de 65 de ani și peste continuă să înregistreze cea mai mare rată de accidente vasculare cerebrale, incidența în această grupă de vârstă a rămas constantă în același interval de timp, relatează health.com.

Raportul indică o creștere a factorilor de risc de accident vascular cerebral, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2 la adulții mai tineri, ca fiind motivul pentru creșterea numărului de cazuri.

„Această tendință este cu siguranță alarmantă și una pe care am observat-o și în propria noastră practică”, a declarat pentru Charles Matouk, MD, profesor asociat de neurochirurgie și șef al chirurgiei neurovasculare la Yale School of Medicine, care nu a fost implicat în raport.

Pentru raportul CDC, cercetătorii au comparat datele de sănătate autodeclarate din 2011 până în 2013 cu informațiile colectate între 2020 și 2022. Ei au constatat că prevalența accidentului vascular cerebral în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani și între 45 și 64 de ani a crescut cu 14,6% și, respectiv, 15,7%.

În aceeași perioadă, prevalența globală a accidentului vascular cerebral a crescut cu 7,8% la nivel național.

Deși ratele accidentelor vasculare cerebrale în rândul tinerilor au crescut, este încă relativ rar ca adulții tineri să aibă un accident vascular cerebral – riscurile ca o persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 44 de ani să aibă un accident vascular cerebral sunt de 0,9%. Acest procent crește la 3,8 pentru o persoană cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani.

Fumatul și sedendarismul cresc riscul producerii unui AVC

„Prevalența crescută a adulților care raportează că au avut un accident vascular cerebral ar putea indica o creștere a supraviețuirii accidentului vascular cerebral datorită îmbunătățirii tratamentului și îngrijirii accidentului vascular cerebral”, a declarat Omoye Imoisili, MD, autor al raportului și ofițer medical la CDC’s Division of Heart Disease and Stroke Prevention. „Cu toate acestea, această creștere a prevalenței accidentului vascular cerebral corespunde, de asemenea, cu creșteri ale altor factori de risc cardiovascular” în ultimele două decenii.

Acești factori de risc includ obezitatea, hipertensiunea, colesterolul ridicat, diabetul și bolile de inimă.

În timp, aceste afecțiuni determină formarea unor depozite dăunătoare în vasele de sânge, făcând mai dificilă curgerea unui volum suficient de sânge prin artere. Acest lucru crește riscul ca un depozit să se desprindă și să formeze un cheag care va ajunge la creier, provocând un accident vascular cerebral.

O creștere a comportamentelor precum fumatul, sedentarismul și consumul excesiv de alcool ar putea, de asemenea, să explice creșterea frecvenței accidentelor vasculare cerebrale în rândul tinerilor, a adăugat Matouk. Aceste obiceiuri de viață pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice care pot duce la accident vascular cerebral.

Deși nu puteți controla anumiți factori care vă cresc riscurile de a suferi un accident vascular cerebral, cum ar fi genele, alți factori pot fi ajustați pentru a vă reduce riscul.

Exercițiile fizice regulate, la fel ca și o dietă săracă în zahăr și sare și bogată în fructe și legume pot reduce acest risc. De asemenea, trebuie să evitați fumatul sau să renunțați la fumat dacă ați început deja.

Matouk a subliniat importanța gestionării afecțiunilor cronice, cum ar fi obezitatea sau diabetul, cu ajutorul medicului.

Dacă bănuiți că dumneavoastră sau cineva cu care vă aflați aveți un accident vascular cerebral, este esențial să sunați imediat la 112. „Există tratamente pentru accidente vasculare cerebrale, dar acestea sunt cele mai eficiente și sigure doar în termen de câteva ore de la debutul simptomelor”, a explicat un neurolog pentru Health.

Ultimile Stiri

Alte Stiri