Se apropie foametea? Rusia, cel mai mare furnizor de grâu din lume, a interzis exportul de cereale

Share

Rusia oprește exporturile de cereale din cauza pandemiei de coronavirus și a secetei persistente. Acest lucru poate duce la o penurie suplimentară de produse alimentare pe piața mondială, scrie Deutsche Welle.

Rusia, de câțiva ani cel mai mare exportator de grâu din lume, a oprit temporar livrarea de cereale pe piață mondială.

Moscova a explicat că a decis încă de la finele lunii martie să limiteze vânzările de grâu, secară, orz și porumb către țări din afară Uniunii Economice Eurasiatice, care include un număr de cinci țări post-sovietice. Din aprilie până la sfârșitul lui iunie, exporturile acestor bunuri se vor limita la 7 milioane de tone.

Această cota s-a epuizat la sfârșitul lunii aprilie. Având în vedere creșterea prețurilor la cereale pe piață mondială și a unei ruble slabe, companiile agricole rusești găsesc vânzările în străînătate deosebit de atractivea

Iată motivul pentru care exporturile au fost restricționate. Prin această măsură de precauție, guvernul rus dorește să protejeze piața internă de creșterea prețului la pâine, dar și de eventuale lipsuri.

Veniturile Rusiei au scăzut cu rapiditate

O astfel de implicare a statului pe piață are o bună justificare în plan intern și este explicabilă în aceste momente de mare incertitudine, pricinuite de pandemia de coronavirus. În urmă cu săptămâni, țări asiatice, precum Vietnam și China, au acționat în mod similar, restricționând exportul de orez.

Însă pentru economia rusească și bugetul de stat, această sistare a exporturilor înseamnă pierderea suplimentară de venituri, care deja scad vertiginos. Or, companiile și consumatorii din Rusia sunt foarte dependenți de importul unei mari varietăți de mărfuri.

În schimb, exporturile rusești se bazează pe doar trei piloni: materii prime, arme și cereale. Prețul petrolului s-a prăbușit catastrofal. La fel și prețul gazelor. Tancurile și rachetele noi nu sunt nici ele achiziții interesante în vremuri de pandemie. Iar acum, după cum arătăm mai sus, Rusia trebuie să renunțe și la veniturile obținute de pe urma vânzării grâului.

Banca Centrală Rusă estimează că veniturile din export ale țării vor scădea cu 40 de procente, de la 419 miliarde de dolari în 2019 la 250 miliarde în 2020, rămânând sub nivelul anului 2019 chiar și în 2022. O veste și mai rea pentru Rusia ar fi ca prețul petrolului să rămână sub limita prognozată, Moscova fiind nevoită din acest motiv să extindă interdicția de export a cerealelor cu multe luni.

O absență prelungită de pe piață a celui mai mare furnizor de grâu ar duce, fără îndoială, la o contracție a ofertei alimentare pe piața mondială. Mai ales dacă și alți producători vor fi nevoiți să recurgă la o înghețare a exporturilor.

Pentru țările mai bogate, lovite de recesiune în urma coronavirusului, această ar însemna o creștere a costului vieții. Însă pentru țările sărace și foarte sărace, consecința ar fi pur și simplu foametea. Acea foame care, după cum avertizează ONU din ce în ce mai des, ar putea capăta „proporții biblice” în condițiile unei pandemii.

Ultimile Stiri

Alte Stiri