Începe numărătoarea inversă până la intrarea României în spaţiul Schengen. Se fac ultimele pregătiri în aeroporturi și sunt schimbări la porţile de îmbarcare şi în modul de control al pasagerilor. De duminică, ţara noastră adera la Schengen cu graniţele aeriene şi maritime. Fluxurile de călători au fost modificate.
Secretarul de stat MAI, Bogdan Despescu, a prezentat schimbările care se vor petrece pe aeroporturile din România, după intrarea în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime.
El a precizat că pasagerii vor merge direct către forțele de îmbarcare și în tot acest traseu ei vor putea fi verificați de Poliția de Frontieră, echipajele Poliției Române, Jandarmeriei Române și Inspectoratului General.
“Fac precizarea că aceste ghișee care astăzi sunt și pentru Schengen și pentru non-Schengen vor funcționa, începând de duminică, numai pe fluxul non-Schengen.”
Echipele de Poliție și Jandarmerie vor desfășura controale aleatorii
”Acele controale sunt în scopul depistării celor care au acte de călătorie false, a celor care au interdicție de a părăsi țara, pentru depistarea persoanelor urmărite, respectarea regulilor de însoțire a minorilor, combaterea migrației și a traficului de personae”, a declarat Bogdan Despescu.
Dacă în cadrul procedurilor de control ale echipelor de Poliție și Jandarmeriei nu sunt constatate probleme, pasagerii vor continua călătoria. În cazul în care vor fi identificate anumite probleme, persoanele în cauză vor fi conduse în linia a doua de verificare, unde pe baza activităților suplimentare se va clarifica situația acestora.
Cetățenii care vin în România, din spațiul Schengen, după debarcare nu vor mai fi controlați așa cum astăzi sunt la ghișee.
”Pentru a simplica interacțiunea cu cetățenii și a reduce timpul de verificare, la nivelul Ministerului Afacerilor de Interne, s-a îmbunătățit mecanismul de control prin dotarea personalului cu sisteme mobile de scanare a actelor într-o formă digitală”, a spus secretarul de stat MAI.
Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară
„Dorim să prezentăm şi să lămurim toate aspectele ce ţin de măsurile dispuse de Ministerul Afacerilor Interne începând cu data de 31 martie 2024, respectiv măsurile necesare odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, când vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim. Această situaţie nu impune nicio obligaţie suplimentară pentru pasageri. Obligaţiile suplimentare sunt exclusiv în sarcina autorităţilor”, a declarat Bogdan Despescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”, potrivit Agerpres.
El a arătat că anul trecut prin aeroporturile din România au trecut 23 de milioane de pasageri.
„Analizele cu privire la necesarul de forţă au avut la bază informaţiile din anul 2023 şi în urmă cu mai mulţi ani. Pe aeroporturile din România, au fost înregistrate, în anul 2023, peste 160.000 de curse – 66% dintre acestea fiind Schengen – şi mai bine de jumătate din cele Schengen pe Aeroportul Otopeni. Vorbim de aproximativ 23 de milioane de pasageri, cei mai mulţi fiind înregistraţi tot la Otopeni, undeva la aproximativ 14 milioane, urmat de Aeroportul Cluj-Napoca, cu aproximativ 3 milioane, şi Aeroportul Iaşi, cu aproximativ 2 milioane. Din totalul pasagerilor, 300.000 au fost minori, iar în cazul a 2.500 dintre aceştia s-a luat măsura nepermiterii ieşirii din ţară”, a spus Despescu.
The post Schimbări pe aeroporturi după intrarea României în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă. Bogdan Despescu: Echipele de Poliție și Jandarmerie vor desfășura controale aleatorii appeared first on tvrinfo.ro.