First News

Scandalul ceasurilor de lux deținute de Dina Boluarte. Percheziții la locuința președintei din Peru

Au avut loc percheziții la domiciliul președintei peruane Dina Boluarte, în cazul unor bunuri de lux nedeclarate. Scandalul a izbucnit iniţial în mediul online când o publicație locală a atras atenţia asupra colecţiei de ceasuri de lux a şefei de stat. Președinta Republicii Peru riscă să fie urmărită penal pentru îmbogățire ilicită.

Autorităţiile au spart uşa şi au pătruns în interiorul locuinţei preşedintei, situată într-o suburbie a capitalei Lima. Poliţiştii au înconjurat casa și au format o barieră umană pentru a bloca traficul. Aproximativ 40 de agenți și magistrați au luat parte la percheziție.

Mirella Talledo, vecină: Cred că este foarte bine că procurorii efectuează percheziții, cred că este foarte bine că procurorii percheziționează pe toată lumea. În timp ce țara se confruntă cu o instabilitate economică, impunitatea reprezintă o problemă gravă și suntem martorii unei impunități considerabile.

Scandalul ceasurilor scumpe a izbucnit după ce jurnaliştii au publicat o serie de fotografii în care Dina Boluarte putea fi văzută purtând diferite ceasuri de lux.

În urma acuzaţiilor, preşedinta a dat asigurări că are „mâinile curate”. Ea a recunoscut că deține ceasuri de lux , pe care le-a achiziționat, spune ea, cu banii câștigaţi încă din tinerețe.

Dina Boluarte, preşedinta Republicii Peru: Am promis că voi lucra cu mâinile curate când am intrat pe 7 decembrie 2022 pe ușa de la intrare, și voi pleca pe aceeași ușă pe 28 iulie 2026, mereu cu mâinile curate.

Prim-ministrul peruan Gustavo Adrianzen a denunţat sâmbătă percheziţia întreprinsă la domiciliul preşedintei Dina Boluarte în cadrul unei anchete pentru îmbogăţire ilicită, calificând-o drept „ultraj la adresa demnităţii”, informează AFP.

„Ceea ce s-a întâmplat este o atingere intolerabilă adusă demnităţii preşedinţiei republicii şi naţiunii pe care ea o reprezintă. Aceste acţiuni sunt disproporţionate şi anticonstituţionale”, a declarat Adrianzen la radiodifuziunea publică RPP.

CITEȘTE ȘI: Incident de securitate în Peru: Președinta republicii, bruscată pe stradă

Conform Constituției, în cazul unei urmăriri penale, Boluarte nu poate fi supusă unui proces până când îi expiră mandatul, în iulie 2026.

Preşedinta peruană este anchetată pentru genocid după ce zeci de protestatari care i-au cerut demisia au murit în timpul manifestațiilor din 2022.

Dina Boluarte a devenind prima femeie preşedinte din Peru după destituirea și arestarea fostului șef de stat, Pedro Castillo.

The post Scandalul ceasurilor de lux deținute de Dina Boluarte. Percheziții la locuința președintei din Peru appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version