Cărămizie şi fină, boiaua de ardei este un condiment care nu lipseşte din bucătării. Cumpărată de cele mai multe ori gata ambalată în pliculeţe, nu păstrează pe deplin gustul autentic al legumelor uscate la soare. Sătenii din Apateu, judeţul Arad, încă mai fac condimentul ca odinioară, chiar dacă sunt din ce în ce mai puţini cultivatori.
Mii de săculeţi roşii decorează în fiecare toamnă streşinile caselor din Apateu. Ardeii, dintr-un soi special, subţiri şi dulci aşteaptă în aerul domol al toamnei să se usuce. Este primul pas către boiaua care va ajunge în cămări şi apoi în bucătăriile din toată ţara. Uneori chiar şi în străinătate.
Ardeii rămân afară aproximativ două săptămâni, după care se duc în camera de uscare – aici focul din sobă extrage ultimul strop de umezeală.
Nu toţi ardeii ajung în camera de uscat. Cei mai frumoşi sunt înşiraţi pe aţă şi păstraţi pentru sămânţă.
Boiaua este nelipsită din reţetele tradiţionale. Cei care o prepară ştiu că pudra cea mai gustoasă are culoarea cărămizie, nu roşu aprins şi dă mâncărurilor un gust special.
Tot satul Apateu cultiva pe vremuri doar ardei pentru boia. Câştigurile erau pe măsura muncii migăloase.
În maximum o lună, boiaua de la Apateu va ajunge la piaţă.
Preţul unui kg variază între 80 şi 100 de lei.
The post Sătenii din Apateu, judeţul Arad, încă mai prepară boiaua după metode tradiţionale appeared first on tvrinfo.ro.