Să ne amuzăm la “Azilul de moarte”

Share

Când pe afișul teatrului Bulandra apare titlul “Azilul de moarte” spectatorul își îndreaptă, în prima clipă gândul spre …Maxim Gorki și celebra lui piesă … “Azilul de noapte”! Recitind cu atenție, își dă seama că nu e vorba despre dramele mujicilor, nici despre suferințele unor dezmoșteniți ai soartei ci se află în fața thrillerului scris de Georges Contamin care ne îndeamnă, prin bagheta regizorului Alexandru Dabija  să  empatizăm cu “trupa” de pensionari ai unui cămin de seniori care, la unison, ne tot păcălesc, mișcându-se cu vioiciune, folosind ca armă veselia “cântată” la vedere, pe ritm de karaoke ! O farsă. Ca orice provocare-ghicitoare se pune întrebarea: Ce se ascunde în spatele acestui bine cosmetizat recital de voie bună? Un bob zăbavă și vom afla, la final.

Actorii intră, ies, dialoghează într-un efort comun  de escamotare a multor chiar nebănuite tristeți și frustrări. E de râs? E de plâns ? E de-a râsu’-plânsu’? Suspence-ul se menține timp de aproape două ore ! In scenă conduce “ostilitățile” inspectorul șef, un personaj care poartă accesoriile lui Columbo și reamintește prestația actorului din celebrul serial, șchiopătând cu grație, cu năduf, cu încăpățânare  …

L-am portretizat “pe scurt” pe actorul Andrei Huțuleac care reușește un rol bun cu numeroase și aplaudate “cârlige“ la public.

Regizor cu experiență în montări interesante, modern și inspirat pe terenul comediei, Alexandru Dabija a “lucrat” fiecare personaj cu minuție pentru că, așa cum declara: “mi-am dorit dintotdeauna – e una dintre dorințele mele secrete – și îmbătrânind, apropiindu-mă de o zonă în care renunțările sunt mai numeroase decât avânturile, m-am  gândit să apuc să fac o comedie polițistă”. A reușit să o facă, distribuind actori cu experiență în profesie, care se mișcă cu îndemânare în decorul simplu, funcțional printre afișate elemente secrete …la vedere. Scenografia este semnată de Nina  Brumușilă .

Actrițele Manuela Ciucur, Dana Dogaru, Rodica Lazăr, Camelia Maxim, Maria Veronica Vârlan,  alături de colegii actori, Radu Amzulescu , Mihai Bisericanu, Carol Ionescu, Ioan Paraschiv am numit aici trupa de actori, cu toții fac un succes din această comedie cu final imprevizibil, genul clasic de succes garantat, marca Agatha Christie. Au interpretat “cu poftă” partiturile, s-au “jucat“ cu bucurie de-a nebunii, chiar frumoși ai azilului “comunist”?  Nu, de amintire tristă? Nu sau da…

Avem nevoie de forța vindecătoare a râsului? Întrebare aproape fără rost atâta vreme cât, societatea modernă suferă de depresii, boli de nervi, psihoze …Ne temem de strigoii bătrâneții? Nu dorim să fim excluși din malaxorul cotidianului? Ne sperie cuvinte care rimează cu singurătatea din azil, sau cămin de bătrâni? Răspunsul la șuvoiul de întrebări poate fi găsit și în terapia oferită de petrecerea timpului liber la teatru, savurând comedii spumoase, apreciind hazul pe care îl degajă situații inedite, râzând …Din pana cronicarului îndemnul este direct și simplu, mergeți la teatru, nu ocoliți spectacole de comedie, bucurați – vă de talentul artiștilor care vă oferă momente vesele, garantat eliberatoare de stres.Recenta premieră a teatrului Bulandra “Azilul de moarte“ e o propunere care merită onorată.

 

Ultimile Stiri

Alte Stiri