Rusia suspendă participarea la Tratatul New Start, acord-cheie de dezarmare nucleară

Share

Președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs despre starea Uniunii la Moscova, în care a vorbit pe larg despre războiul în curs de desfășurare din Ucraina. Putin a declarat că Rusia va suspenda participarea la Tratatul New Start – singurul pact major de control al armelor nucleare rămas între cele două țări.

Încheiat în 2010, tratatul New Start, un acord-cheie de dezarmare nucleară, este cel mai recent acord bilateral de acest fel între cele două mari puteri nucleare ale lumii, SUA și Rusia, și limitează numărul focoaselor nucleare strategice ale fiecărei părți.

Discursul lui Vladimir Putin a avut loc la o zi după ce președintele american Joe Biden a călătorit la Kiev într-o vizită surpriză pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky.

Putin a declarat că Rusia va suspenda participarea la Tratatul New Start – singurul pact major de control al armelor nucleare rămas între cele două țări
El a reiterat afirmațiile anterioare despre războiul din Ucraina, arătând vina asupra Kievului și a Occidentului

Discursul a fost criticat de SUA ca fiind o “absurditate”; în timp ce ucrainenii spun că Putin nu mai are contact cu realitatea.

Discursul a fost rostit înaintea unei alocuțiuni ulterioare a președintelui Biden, care se află în Polonia pentru a se întâlni cu președintele Andrzej Duda.

Ultimile Stiri

Alte Stiri