Rusia îl acuză pe preşedintele CIO că participă la o „conspiraţie” pentru a-i exclude pe sportivii săi de la JO 2024

Share

Rusia l-a acuzat marți pe președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, că participă la o „conspirație” împreună cu Ucraina pentru a-i exclude pe cei mai valoroși sportivi ai săi de la Jocurile care vor avea loc în acest an la Paris, informează Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat această acuzaţie după ce doi comedianţi ruşi cunoscuţi sub numele de Vovan şi Lexus au publicat o înregistrare a unei conversaţii cu Bach, în care preşedintele CIO a fost făcut să creadă că vorbeşte cu un oficial african din domeniul sportului. Bach a spus, în această conversaţie, că CIO a înfiinţat un grup special pentru a monitoriza mass-media şi internetul şi pentru a se asigura că sportivii ruşi care au făcut declaraţii politice în sprijinul guvernului lor nu pot lua parte la Jocurile Olimpice.

Citește și: Rusia va organiza Jocurile Prieteniei, ca alternativă la Jocurile Olimpice. Aproximativ 5.500 de sportivi vor putea participa la competiție

„Noi am propus de asemenea părţii ucrainene – nu doar că i-am propus, dar i-am cerut – să ne ofere cunoştinţele sale despre comportamentul unor astfel de sportivi sau oficiali” ruşi, a putut fi auzit Bach spunând în engleză în această înregistrare.

Zaharova a postat pe Telegram că Bach „a intrat într-o conspiraţie politico-administrativă şi, aparent, criminală cu o anumită parte”, adică Ucraina, „pentru a exclude concurenții sportivi puternici din competițiile internaționale”.

„Relaţia preşedintelui CIO, Bach, cu Comitetul olimpic ucrainean şi cu oficialii săi şi recunoaşterea unei ‘cereri de monitorizare a sportivilor ruşi’ ar trebui să facă obiectul unei investigaţii amănunţite”, a adăugat ea. Relaţiile dintre Rusia şi CIO s-au înrăutăţit mult în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice, la care sportivii ruşi şi belaruşi vor concura ca neutri, fără steaguri şi imnuri, din cauza războiului din Ucraina.

Citește și: Emmanuel Macron: Drapelul rusesc nu poate fi arborat la Jocurile Olimpice de la Paris. Rusia nu îşi are locul într-un moment în care a comis crime de război, când a deportat copii

De asemenea, acestor sportivi li s-a interzis să participe la ceremonia de deschidere. Pe 21 martie, CIO a semnalat un nou incident în campania de dezinformare a Rusiei lansată împotriva sa.

„Apelurile false care pretind că provin de la Comisia Uniunii Africane par să fi fost făcute de acelaşi grup care a atacat deja mai mulţi lideri politici mondiali şi alte personalităţi de rang înalt în mod similar”, a indicat atunci CIO într-un scurt comunicat.

CIO a anunțat înființarea unei comisii pentru a evalua eligibilitatea fiecărui sportiv rus sau belarus care se califică la JO de la Paris.

The post Rusia îl acuză pe preşedintele CIO că participă la o „conspiraţie” pentru a-i exclude pe sportivii săi de la JO 2024 appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri