Românii caută să-și achiziționeze locuințe în fază de proiect, mai ieftine cu 20%

Share

Românii nu renunţă la visul de a deveni proprietari, deşi creditele sunt tot mai scumpe, iar preţurile caselor şi apartamentelor cresc de la o lună la alta. Dezvoltatorii imobiliari spun că în ultima perioadă a crescut interesul clienţilor pentru locuinţele aflate în stadiul de proiect, asta şi pentru că preţul este mai mic chiar şi cu 20% decât al celor finalizate.

Antonio Lupu, client: Este mult mai rentabil să fac un credit. În momentul de faţă dau vreo 700 de euro pe chirie şi aş putea să pun mai mult ca să termin un credit mai rapid şi să îmi achiziţionez propriul meu imobil, pe care pot să îl fac exact cum vreau eu.

Ca Antonio gândesc mulţi români. Decât să stea o viaţă cu chirie, mai bine fac credit, pe care nu îl văd ca pe o povară, ci ca pe o investiţie pe termen lung. Chiar dacă împrumuturile sunt scumpe, iar preţul locuinţelor este pe un trend ascendent, cererea rămâne crescută.

Andreea Nicolae, reprezentant companie de investiţii: Dacă vii să îţi o locuinţă cu scopul închirierii se caută apartamentele cu 2 camere şi studiourile. Ele se închiriază foarte repede. Avem clienţi şi cerere continuă. Dacă vorbim de locuit deja vorbim de 3 camere, 4 camere, chiar şi case.

Faţă de luna februarie a anului trecut, cel mai mult s-au scumpit apartamentele vechi din Braşov şi Oradea. Cine îşi cumpără acum o locuinţă într-un din cele două oraşe plăteşte, în medie, cu 15 procente mai mult faţă de anul trecut.

În acest context, locuinţele în stadiul de proiect devin tot mai atractive, mai ales că au un preţ sub cele finalizate.

Oana Ivan, expert imobiliare: În medie vorbim de 15%, dar putem ajunge şi la procente mai mari, în funcţie de cât de nou este proiectul în zonă. Într-o zonă fost industrială, într-o zonă de regenerare urbană procentele pot fi mai mari pentru că pornim de la o zonă de preţ mult mai scăzută. Într-o zonă deja consolidată vorbim de procente mai mici, dar pot ajunge chiar şi la 20%.

Anul trecut s-au ridicat cu aproape 2 mii de case şi apartamente mai puţine decât în 2022, iar tendinţa va continua şi în 2024 ţînând cont de faptul că în 2023 s-au emis mai puţine autorizaţii de construire decât în anul precendent.

Bogdan Iliescu, reprezentant dezvoltator imobiliar: Pe termen mediu şi lung asta va duce către o creştere a preţurilor, pe măsură ce disponibilitatea apartamentelor o să fie din ce în ce mai scăzută. Atunci cine va avea stoc de apartamente pe piaţă cumva va putea stabili preţul.

Dezvoltatorii estimează că anul acesta preţul locuinţelor va crește cu cel puţin 15 procente.

The post Românii caută să-și achiziționeze locuințe în fază de proiect, mai ieftine cu 20% appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri