România, în proces cu Pfizer. Avocații statului român au cerut o amânare pentru a putea să pregătească mai bine apărarea. Următorul termen este 20 iunie

Share

Procesul României cu producătorul Pfizer a început cu o amânare. Avocații statului român au cerut azi, la primul termen, mai mult timp ca să pregătească mai bine apărarea. Următorul termen este 20 iunie. Compania Pfizer a dat în judecată statul român pe motiv că nu a plătit o tranșă de 28 de milioane de doze de vaccin anti-Covid pe care le-a comandat.

Compania Pfizer cere în justiție ca statul român să îi plătească jumătate de miliard de dolari, contravaloarea unei părți din vaccinurile anti-Covid contractate în 2021.

Parchetul Anticorupție a deschis în decembrie un dosar penal în care i-a pus sub urmărire penală pe fostul premier Florin Cîțu, fostul secretar de stat Andrei Baciu și pe foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru că ar fi comandat mai multe vaccinuri anti-Covid decât avea nevoie țara noastră.

Vaccinarea anti-Covid a început în România în decembrie 2020, la fel că în toate țările Uniunii Europene, cu Pfizer. Chiar în ziua de Crăciun din 2020 în țară intrau primele doze.

Raed Arafat, şeful DSU: Așa cum a intrat acest camion cu primele doze de vaccin, au intrat astfel de camioane în toate țările UE.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV: Este o tranșă simbolică de aproximativ 10 mii de doze.

Două zile mai târziu, o asistentă de la Institutul Matei Balș era prima persoană din România vaccinată anti-Covid.

În România, în prima etapă, au fost vaccinate cadrele medicale. În alte țări, vârstnicii, mai ales cei din centrele de îngrijire. Inițial, lumea era mai degrabă nerăbdătoare, au apărut și informații despre încercări de a obține vaccinul peste rând. Apăreau însă și primele temeri și teorii conspiraționiste. Președintele Iohannis și apoi tot guvernul s-au grăbit să încurajeze vaccinarea prin exemplul personal.

România a avut acces la vaccinuri încă de la început în calitate de membră a Uniunii Europene. Așa că a ajutat și Republica Moldova cu doze. După nici un an însă, nici teama de boală, nici maratoanele vaccinării, nici încurajările autorităților n-au mai funcționat.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătăţii: La începutul anului erau discuții să nu sărim peste rând când facem vaccinuri. Am ajuns într-un moment în care avem acest vaccin, dar adresabilitatea e scăzută.

Așa se face că România a ajuns să importe, prin intermediul Comisiei Europene, mai multe vaccinuri decât era nevoie. Acum riscăm să pierdem peste jumătate de miliard de euro pentru dozele comandate, dar refuzate. Într-o situație similară se mai află și Ungaria și Polonia.

The post România, în proces cu Pfizer. Avocații statului român au cerut o amânare pentru a putea să pregătească mai bine apărarea. Următorul termen este 20 iunie appeared first on tvrinfo.ro.

Ultimile Stiri

Alte Stiri