First News

România, destinație pentru tot mai multe deșeuri. Anul trecut, transporturile oprite la frontieră au fost duble față de 2022

Din ce în ce mai multe deșeuri sunt aduse ilegal în România! Datele Poliției de Frontieră arată că anul trecut au fost capturate aproape 6.000 de tone de deșeuri, dublu față de transporturile din 2022. La aceste cifre se adaugă transporturile, care au păcălit și autoritățile. Transportatorii folosesc tot felul de subterfugii pentru a păcăli controalele de frontieră. 

Mii de tone de deșeuri din Occident au fost trimise spre România anul trecut, iar firme locale și străine au încercat prin tot felul de metode să le treacă fraudulos peste graniță. Datele Poliției de Frontieră arată că au fost oprite transporturi cu aproape 6.000 de tone de resturi și gunoaie, mai mult decât dublu decât în 2022, când au fost capturate peste 2.600 de tone.

Sarmizia Fetcu, purtător de cuvânt IGPF: Principalele deșeuri care se încearcă a fi introduse în România sunt metale, textile, îmbrăcăminte, sticlă, hârtie, carton. Iar polițiștii de frontieră verifică dacă cei care transportă aceste deșeuri respectă legislația în domeniu, respectiv tot ceea ce presupune autorizația de mediu pentru a putea introduce aceste deșeuri în România.

Cantitatea de gunoaie blocată la graniță a crecut și pentru că legislația a fost schimbată, iar polițiștii pot fi mai eficienți.

Aurelian Păduraru  fost șef Garda de Mediu: Ordonanța 92 privind deșeurile spunea că importul de deșeuri în România este interzis, numai că import înseamnă ceea ce vine din afara UE. Din Uniunea Europeană se numește transfer intracomunitar, ca atare, legislația nu interzicea să aduci deșeuri din UE. Am schimbat conținutul textului, în „introducerea pe teritoriul țării a deșeurilor este interzisă”.

Importatorii certați cu legea au găsit soluții pentru a evita în continuare verificările.

O parte dintre cei care aduc deșeuri în mod ilegal în România se folosesc de un subterfugiu, și anume declararea transportului ca fiind unul umanitar. Numai că în momentul în care polițiștii de frontieră fac verificări în camioane, găsesc textile second hand, care nu pot face obiectul unui sprijin umanitar.

Chiar și pentru transporturi de mobilier și componente auto, în documente se menționează produse second hand, și nu deșeuri. Fostul șef al Gărzii de Mediu, Aurelian Păduraru, spune că pentru o tonă de deșeuri importate se obțin 500 de euro, o sumă tentantă pentru cei care vor să le aducă în România.

The post România, destinație pentru tot mai multe deșeuri. Anul trecut, transporturile oprite la frontieră au fost duble față de 2022 appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version