România a câștigat acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană. Decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) a fost comunicată în vineri seară Guvernului României. Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).
Compania canadiană care obţinuse licenţa de exploatare a minereurilor a solicitat o sumă uriaşă: 6,7 miliarde de dolari. Acțiunea în instanță a fost inițiată în 2015, după ce statul român a blocat investițiile miniere de la Roșia Montană.
ACTUALIZARE Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri noaptea, verdictul în dosarul Roșia Montană, după un proces în care firma canadiană cerea despăgubiri de peste 6 miliarde de dolari:
”Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!
Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!
Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum!
Bravo, România!”, scrie premierul pe pagina sa de socializare.
Guvernul a transmis, vineri seară, decizia pronunţată de instanţa internaţională.
”Tribunalul arbitral decide următoarele:
Respinge în unanimitate obiecţiile pârâtului cu privire la competenţa Tribunalului şi la admisibilitatea pretenţiilor.
Respinge pretenţiile reclamanţilor pe fond în temeiul BIT Canada-România şi în temeiul BIT Marea Britanie-România,
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de
dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală.
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia
în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, se arată în decizie.
”Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. În urmatoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID.
Guvernul României salută această decizie și mulțumește tuturor celor implicați în apărarea intereselor statului român”, mai transmite Guvernul, într-un comunicat de presă.
O primă reacție a avut și ministrul Finanțelor
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a avut, vineri seara, o primă reacție, după decizia Tribunalului de Arbitraj:
”România primește o decizie extraordinară: Am primit câștig de cauză în cazul Roșia Montană.
Mai mult, reclamanții sunt obligați să ne ramburseze cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
Potrivit procedurilor, nu putem publica motivele care fundamentează soluția pronunțată decât după 20 de zile. Vă asigur însă că România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale.
Până atunci, felicit avocații și echipa MF, dar și tuturor celorlalte persoane implicate în acest proiect”, scrie ministrul pe pagina sa de socializare.
–
Decizia Tribunalului de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) de la Washington era așteptată vineri seara.
Guvernul de la București se aștepta ca România să piardă acest litigiu și să plătească despăgubiri record.
Autoritățile ar putea contesta decizia care va fi pronunțată de Tribunalul de arbitraj de la Washington, însă recunosc că nu au speranțe prea mari într-o decizie favorabilă.
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: Am fost înștiințați că se va pronunță decizia, așteptăm să vedem care va fi, urmează să ne formulăm strategia de negociere și în funcție de coordonate vom parcurge etapele pentru a ajunge la un consens. Este posibilă cale de atac, dar perspectiva de a schimba decizia este destul de mică.
Mihai Constantin: Guvernul nu se va opune publicării hotărârii ICSID în speţa Roşia Montană
Guvernul nu se va opune publicării hotărârii Curţii de arbitraj comercial internaţional (ICSID) de la Washington, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. El a precizat, vineri, la Palatul Victoria, că, într-o primă fază, după ce hotărârea ICSID va fi pronunţată şi anunţată, Guvernul va semnala mass-media acest fapt şi va pune la dispoziţie comunicarea de pe site-ul instituţiei respective.
„Noi suntem în aşteptare (…) La ce ne aşteptăm în această seară la ceea ce, juridic, am înţeles că se numeşte un dispozitiv al deciziei, care constă în, foarte pe scurt, enunţul verdictului, enunţul deciziei, dar nu decizia în sine. (…) Decizia în sine poate consta într-un document cu până la 1.000 de pagini. (…) Nu avem decât acest dispozitiv al deciziei în această noapte, dar părţilor aflate în litigiu, tribunalul, în timp util, adică aproape imediat, le va înmâna şi acele 1.000 de pagini care conţin decizia. Ele sunt sub secret, sub ultra confidenţialitate, conform standardelor instanţei de arbitraj, nu ale noastre. De ce – pentru că se intră după comunicarea acestui dispozitiv al deciziei într-un interval de 20 de zile în care oricare dintre părţile aflate în litigiu trebuie să comunice Curţii de arbitraj dacă are vreo obiecţie asupra vreunei informaţii din acele 1.000 de pagini, e metaforic 1.000 de pagini, nu ştim cât va avea (…) Ce pot să vă spun, că Guvernul român este pregătit să comunice tribunalului de arbitraj când i se va cere opinia că nu avem nicio pretenţie să ţinem ceva la secret. Premierul a anunţat-o, deja, dar mai e o parte. Şi va trebui să aşteptăm ca în aceste 20 de zile să aflăm dacă cealaltă parte are vreo pretenţie ca decizia să fie publicată parţial”, a declarat Mihai Constantin.
El a precizat că după acest interval de 20 de zile în care ICSID ia la cunoştinţă de opinia celor două părţi se face public „ceea ce ambele părţi au fost de acord să se facă public”.
„România nu va avea nicio pretenţie ca această decizie să fie în vreun fel necomunicată”, a spus Constantin.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că, în perioada imediat următoare, ministerul de Finanţe, laolaltă cu consultanţii juridici, va prezenta în cadrul Guvernului un memorandum prin care expune „eventuale soluţii sau detalii despre decizia ICSID”.
„Acel memorandum să sperăm că va putea fi comunicat şi vom vedea când va fi discutat. Evident, România are tot dreptul ca în aceste 20 de zile, pentru că la nivel de consultant juridic va cunoaşte conţinutul deciziei, să aibă discuţii cu cealaltă parte. (…) Acest aspect este foarte posibil să rămână sub o pălărie de confidenţialitate foarte strictă”, a declarat Constantin. Ulterior, în scenariul în care prin hotărârea ICSID va fi impusă României plata unor despăgubiri, ţara noastră are posibilitatea de a contesta. „Avem un interval de contestare, mi s-a spus că e vorba despre 4 luni după ce expiră cele 20 de zile în care fiecare dintre părţi trebui să comunice tribunalului arbitral ce parte din decizie poate să publice. Deci, 20 de zile, după care se mai scurg 4 luni în care putem contesta. După acest interval se activează procedura de executare silită pe teritoriul României”, a mai afirmat Constantin.
Povestea de la Roșia Montană începea în 1995
Povestea controversată de la Roșia Montană a început în 1995, când compania canadiană Gabriel Resources a câștigat contractul pentru procesarea zăcămintelor din zonă. Doi ani mai târziu, a obținut, fără licitație, şI licență de exploatare minieră pentru 20 de ani.
În 2013, printr-un proiect de lege, guvernul dădea undă verde începerii lucrărilor la Roșia Montană. Dar, sub presiunea protestelor de stradă față de posibila procedură de exploatare, prin folosirea cianurilor, parlamentul a respins proiectul.
Patru ani mai târziu, România a depus dosarul pentru înscrierea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, iar procedura a fost finalizată în 2021, moment în care au fost închise definitiv porțile pentru orice exploatare minieră.
Compania canadiană a chemat în instanță România la un Tribunal al Băncii Mondiale, invocând pierderi uriașe pentru că nu și-a putut pune în practică licența de exploatare.
Conform studiilor realizate de Gabriel Resources, la Roșia Montană s-ar regăsi aproape 300 de tone de aur și 1.500 de tone de argint.
Citește și: Ciolacu: Eu aș face Referendum dacă e oportun să scoatem aurul de la Roșia Montana
The post România câștigă la ICSID în dosarul Roșia Montană. Nu avem de plătit nimic. Ciolacu: ”Ne-am luptat pentru România” appeared first on tvrinfo.ro.