Republica Moldova: Maia Sandu şi-a încheiat vizita în Germania, unde a discutat despre aderarea la UE şi cooperarea economică

Share

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a întreprins în 17-18 mai o vizită oficială în Republica Federală Germania, vizită care subliniază angajamentul Republicii Moldova şi al Germaniei de a consolida relaţiile bilaterale şi de a avansa în ceea ce priveşte parcursul european al republicii, a transmis duminică MOLDPRES, citând Serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale de la Chişinău.

Maia Sandu a avut întrevederi cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, cancelarul federal Olaf Scholz, preşedinta Parlamentului, Bärbel Bas, cu membri ai comisiilor parlamentare pentru afaceri externe şi afaceri europene.

Discuţiile s-au axat pe aprofundarea legăturilor economice cu Germania, o sursă importantă de investiţii în Republica Moldova. Totodată, preşedinta Republicii Moldova a discutat cu oficialii germani despre paşii pe care urmează să-i facă ţara sa pentru obţinerea, într-un viitor apropiat, a statutului de membru al Uniunii Europene.

„Germania este un puternic şi important aliat al Republicii Moldova, în drumul nostru spre Uniunea Europeană, democraţie şi prosperitate. Liderii germani susţin aderarea Moldovei la UE, astfel încât cetăţenii noştri să trăiască în pace, bună înţelegere şi prosperitate”, a declarat Maia Sandu, potrivit Agerpres.

Cancelarul Olaf Scholz a acceptat invitaţia Maiei Sandu pentru o vizită la Chişinău şi a confirmat-o pentru această vară. Aceasta va fi prima vizită oficială a unui şef al executivului german în ultimii 12 ani.

Liderul german a declarat că este impresionat de reuşitele Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi pe drumul către UE. Potrivit lui Scholz, moldovenii „demonstrează voinţă de a reforma şi rezilienţă într-un mediu dificil”. „Suntem alături de voi cu toată determinarea”, a declarat cancelarul federal german.

În cadrul vizitei, preşedinta Maia Sandu a primit, în oraşul german Leipzig, premiul „Robert Blum pentru Democraţie 2024”, oferit sub patronajul preşedintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Premiul este însoţit de suma de 25.000 de euro, care va fi donată. „Acest premiu nu este doar o recunoaştere a eforturilor mele, dar şi o dovadă a rezilienţei şi determinării cetăţenilor Republicii Moldova în calea spre democraţie”, a spus Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a avut, de asemenea, întâlniri cu comunităţile de moldoveni la Berlin şi Frankfurt pe Main. „Cetăţenii noştri de peste hotare sunt adevăraţi ambasadori ai Moldovei şi, prin eforturile lor, fac munca de promovare a ţării mai uşoară”, a subliniat Maia Sandu după discuţiile cu conaţionalii.

The post Republica Moldova: Maia Sandu şi-a încheiat vizita în Germania, unde a discutat despre aderarea la UE şi cooperarea economică appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri