Exilul Principelui regent Nicolae al României va lua sfârşit, vineri, după 87 de ani, de când fratele său, Regele Carol al II-lea, a decis să-l excludă din Casa Regală din cauza căsătoriei cu Ioana Doletti, care nu era nobilă. Osemintele sale şi ale soţiei vor fi reînhumate, vineri, la Curtea de Argeş, în cadrul unei ceremonii militare şi religioase. Un demers decis de Custodele Coroanei Române, care a negociat ani de zile această reîntorcere în ţară post-mortem a străunchiului Majestăţii Sale.
O lume întreagă l-a descoperit pe Principele regent Nicolae, în 1926, când a însoţit-o pe mama lui, Regina Maria, în turneul din America. Imaginile îi arată într-o localitate din Dakota, purtând coroanele înaripate ale indienilor cu care s-au întâlnit.
11 ani mai târziu, principele avea să fie trimis într-un lung exil chiar de fratele său, Regele Carol al II-lea. După 87 de ani, Majestatea Sa Margareta îi îndeplineşte dorinţa de a se odihni în România, ţara căreia i-a dus mereu dorul în timpul exilului.
Tudor Vișan-Miu, istoric: Categoric este un act de dreptate, de reparație istorică, și un pas înainte de a reîntregi Familia Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.
Cine a fost Principele Regent Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, ale cărui oseminte vor fi reînhumate în țară?
După ce a asigurat regenţa în timpul primei domnii a regelui minor Mihai, între 1927 şi 1930, Principele Nicolae a fost unul dintre susţinătorii reîntoarcerii fratelui său, Carol al II-lea. Acesta avea să-l exileze din cauza căsătoriei lui Nicolae cu Ioana Doletti, care nu era nobilă.
Diana Mandache, istoric: Pe Ioana Doletti o cunoștea încă din perioada regenței, dar s-au căsătorit abia în 28 octombrie 1931, el se considera și îi spunea mamei sale că nu e nici rege, nici principe moștenitor, considera că mai degrabă trebuie să-și țină cuvântul în fața femeii pe care o iubea.
În prima parte a exilului a purtat numele de Nicolae Brana, dar când a revenit pe tron, Regele Mihai i-a redat titlul de prinţ, iar şeful casei de Hohenzollern i-a acordat soţiei sale, Ioana, titlul de prinţesă.
Regimul antonescian nu a permis însă reîntoarcerea lor în ţară, iar la scurt timp toată Familia Regală a României a fost exilată de comunişti.
Majestatea Sa Margareta l-a întâlnit o singură dată pe unchiul tatălui său, care a murit în 1978, în Spania. A fost înmormântat în Elveţia, la Lausanne, în acelaşi cimitir unde a fost înhumată Regina Mamă Elena.
Osemintele Principelui regent Nicolae şi ale prințesei Ioana vor fi aduse în țară joi. Ceremonia de primire la aeroport va fi privată și va participa doar Familia Regală a României. Vineri, la ora 12.00, la Curtea de Argeș, va avea loc ceremonia religioasă, la care va putea participa oricine dorește.
Preasfinția Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului va oficia slujba de reînhumare la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.
Mormântul regentului Nicolae va fi lângă cel al fratelui său mai mare, Regele Carol al II-lea, în pridvorul noii catedrale.
La ceremoniile de la Curtea de Argeş, Majestatea Sa Custodele Coroanei va fi reprezentată de Principele Radu.
The post Repatrierea osemintelor Principelui regent Nicolae, o reparație istorică appeared first on tvrinfo.ro.