Reformă crucială a sistemului de pensii în China. Crește vârsta de pensionare

Share

Guvernul chinez a adoptat o reformă crucială a sistemului de pensionare, o decizie care marchează o schimbare semnificativă în viața muncitorilor chinezi. După decenii în care bărbații se pensionau la 60 de ani și femeile la 50 sau 55, în funcție de ocupație, noua legislație va crește treptat vârsta de pensionare la 63 de ani pentru bărbați și la 55, respectiv 58 pentru femei.

Această măsură, care va fi implementată treptat în următorii 15 ani, reflectă preocupările tot mai mari legate de îmbătrânirea rapidă a populației și criza iminentă de finanțare a pensiilor.

În Romania, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Să ne întoarcem însă la exemplul Chinei.

Decizia de a reforma sistemul de pensionare vine într-un moment crucial pentru economia Chinei, care se confruntă cu o încetinire semnificativă, pe fondul scăderii populației active și a creșterii procentului de vârstnici. Noile măsuri includ și o prelungire a perioadei minime de lucru necesare pentru a beneficia de o pensie lunară, de la 15 la 20 de ani, cu schimbări planificate pentru 2030.

În prezent, peste 20% din populația Chinei are peste 60 de ani, iar estimările sugerează că, între 2030 și 2035, proporția vârstnicilor vă atinge 30%, iar până la jumătatea secolului aceasta ar putea ajunge la 40%. De asemenea, reforma aduce o anumită flexibilitate pentru cei care au finalizat deja această perioadă minimă de muncă, ceea ce a oferit un anumit confort unora dintre cetățeni.

Reforma a generat discuții aprinse pe rețelele sociale din China, unii cetățeni salutând flexibilitatea noilor reguli, în timp ce alții și-au exprimat nemulțumirea față de perspectiva anilor suplimentari de muncă.

Potrivit cnn.com, pe fondul acestor dezbateri, mass-media de stat chineză a încercat să liniștească publicul, subliniind necesitatea acestei reforme. Sistemul actual, implementat în anii 1950, nu mai reflectă realitățile economice și sociale ale Chinei moderne, potrivit oficialilor guvernamentali și experților citați.

Demograful Yuan Xin a explicat că vechea politică de pensionare nu corespunde „realităților naționale” actuale și că schimbările erau inevitabile.

China se află într-o cursă contra cronometru pentru a-și ajusta politicile economice și sociale în fața unui viitor în care populația îmbătrânește rapid. Rata natalității a atins un minim istoric, iar măsurile guvernamentale pentru a încuraja familiile să aibă mai mulți copii au avut un impact redus.

În plus, un raport al Academiei Chineze de Științe Sociale estimează că fondul de pensii de stat ar putea fi epuizat până în 2035, din cauza scăderii forței de muncă. Un alt aspect al reformei este impactul asupra pieței muncii, unde rata șomajului, în special în rândul tinerilor, rămâne ridicată.

În iulie 2023, șomajul în rândul tinerilor între 16 și 24 de ani care nu sunt studenți a atins 17,1%, iar pentru cei între 25 și 29 de ani, rata a fost de 6,5%. Această problemă, alături de discriminarea pe criterii de vârstă în anumite sectoare, pune o presiune suplimentară pe economie.

Îmbătrânirea populației afectează deja și sistemul de pensii de la noi.

Sistemul public de pensii a încheiat anul trecut cu un deficit de peste 2 miliarde de lei, potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Finanţelor. Este vorba despre proiectul de Lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2023. România avea 4.745.651 de pensionari în iunie 2024, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice.

The post Reformă crucială a sistemului de pensii în China. Crește vârsta de pensionare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri