Record de firme în insolvență. Patronii spun că, printre cauze, sunt politica fiscală a statului și unele ținte din PNRR

Share

România înregistrează un număr record de firme care pun lacătul pe uşă. Patronatele spun că este efectul politicii fiscale pe care statul o are de mai bine de 3 ani cu mediul de afaceri, dar şi a unor ținte din PNRR, care vizează microîntreprinderile. De anul viitor situaţia se va înrăutăţi, avertizează economiștii.

Sufocați de taxe şi impozite şi derutaţi de fiscalitatea în permanentă schimbare, tot mai mulţi atreprenori aleg să-și închidă afacerile. Elena se chinuie de mai bine de 3 ani să-şi menţină şcoala de formare profesională pe linia de plutire. Acum, un blocaj legislativ, legat de autorizaţiile de organizare a cursurilor, îi pune business-ul la o nouă încercare.

Elena Şova, antreprenor: Un blocaj pe care cred că Ministerul Finanţelor nu şi l-a dorit, însă nu l-a prevăzut. Blocând de pe 4 septembrie accesarea cheltuielilor pentru servicii în domeniul public, în lanţ, nu le putem autoriza, deşi noi ne achităm taxele pentru ceea ce înseamnă cost de autorizare.

Şi aşa ajung mulţi români să pună lacătul pe uşă.

În primele șase luni ale acestui an, peste 82.000 de firme au intrat în insolvenţă, au fost radiate sau dizolvate sau şi-au suspendat activitatea. În creştere cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Un număr record al ultimilor 17 ani.

Cele mai multe firme care s-au închis activau în comerţ, construcţii şi industria prelucrătoare.

2025 va aduce un număr şi mai mare de insolvenţe, avertizează patronatele.

Cristina Chiriac, preşedinte CONAF: Prognozele anunţau lucrul acesta încă din 2022, de când s-a aprobat celebrul PNRR, prin care reglementează mult mai drastic regimul microîntreprinderilor, în special pentru acei antreprenori care aveau mai multe iniţiative antreprenoriale, adică mai multe microîntreprinderi, au trebuit să aleagă şi să rămână cu o singură microîntreprindere.

Adrian Negrescu, analist financiar: Economia funcționează cu frâna de mână trasă. Putem spune că suntem în antecamera stagflației – o economie care stagnează și o inflație care continuă să fie cea mai mare din UE. Sunt mulți cei care se tem, de exemplu, de ce taxe noi vor apărea anul viitor și cum vor influența economia. Astfel că le e foarte dificil să își creioneze un plan de afaceri predictibil pentru viitor.

Iar asta va avea impact direct asupra economiei. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2024. PIB-ul ar urma să crească doar cu 1,4% în acest an, față de în 3,2%, cât era estimarea din luna mai.

The post Record de firme în insolvență. Patronii spun că, printre cauze, sunt politica fiscală a statului și unele ținte din PNRR appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri