Recomandările Sfântului Sinod în an electoral. Preoții au voie să candideze doar ca independenți și doar pe listele consilierilor

Share

Cea mai înaltă autoritate bisericească din Patriarhia Română, Sfântul Sinod, atrage atenția clericilor asupra regulilor pe care trebuie să le respecte în campaniile electorale. Pe lângă recomandările de a nu se amesteca în treburile politice, sunt și câteva execeptii. Cu unele condiții, preoții și diaconii pot candida pe listele de consilieri locali sau județeni și în anumite situații, pot susține un candidat.

Din dorința de a face cât mai clară poziția Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, Sfântul Sinod le-a reamintit clericilor regulile de care trebuie să țină cont, împărțite în 10 capitole.

Opțiunea politică a preotului poate fi exprimată doar prin votul personal secret. Cei care vor să aleagă cariera politică, trebuie să renunțe la haina preoțească.

Sfântul Sinod le permite totuși preoților și diaconilor să candideze doar ca independenți și doar pe listele consilierilor locali și județeni. Totul, cu respectarea câtorva condiții.

De exemplu, pot candida atunci când pe liste nu există niciun ortodox sau când sunt promovați oameni care au atacat în mod constant instituția Bisericii.

Radu Preda, preot: Mesajul de bază este ca preotul să își vadă de comunitatea lui și să nu devină politicianist, iar omul politic să nu devină, vezi Doamne, un apostol fără ungere, un religios din 4 în 4 ani.

Preoții și diaconii care au obținut aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul județean vor fi suspendați de la slujire pe întreaga perioadă a campaniei electorale.

Dumitru Borțan, politolog: Mie mi se pare că asistăm la o piesă de teatru în care ipocrizia e de ambele părți: și de partea statului și de partea Bisericii Ortodoxe. Pe de o parte, statul se declară stat laic, adică stat despărțit de Biserică, lucru pe care îl avem înscris în Constituția României, și pe de altă parte face tot posibilul să își atragă Biserica în activitatea politică. Pe de cealaltă parte, Biserica Ortodoxă Română spune că nu face politică.

Sfântul Sinod, deși subliniază faptul că Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, îndeamnă cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine. Printre acestea: manifestarea credinței, apărarea libertății religioase și nu în ultimul rând, promovarea familiei tradiționale.

The post Recomandările Sfântului Sinod în an electoral. Preoții au voie să candideze doar ca independenți și doar pe listele consilierilor appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri