First News

Rebelii houthi au folosit pentru prima dată o dronă navală explozivă în Marea Roşie. Consiliul de Securitate al ONU, avertisment dur pentru rebeli

Rebelii houthi din Yemen au detonat, joi, în largul Yemenului, o dronă navală încărcată cu explozivi, dar fără a lovi vreo navă, a declarat joi un responsabil militar american citat de France Presse.

A fost prima utilizare recentă a unei astfel de arme de către rebelii care au atacat mai multe nave comerciale în zonă.

Membrii Consiliului de Securitate le-au cerut rebelilor houthi să pună capăt imediat atacurilor asupra navelor care traversează Marea Roșie și Golful Aden. Reprezentanții ONU consideră că asalturile sunt ilegale și pun în pericol stabilitatea regională și libertatea de navigație. Înainte de reuniunea Consiliului, Statele Unite și 12 țări aliate au avertizat că rebelii houthi vor suporta consecințele dacă atacurile continuă.

Consiliul de Securitate nu a evocat acțiuni concrete dar, după reuniune, ambasadorii s-au retras în spatele ușilor închise.

Statele Unite și țări aliate au creat, luna trecută, o forță navală pentru a asigura securitatea vaselor comerciale.

Operațiunea Gardianul Prosperității a început deja: vase americane au doborât drone și rachete lansate de houthi și au scufundat vedete rapide ale rebelilor yemeniți.

Rebelii houthi au confirmat că desfășoară operațiuni împotriva vaselor străine.

Yahia Sarea, purtător de cuvânt al forţelor militare Houthi: Marina Forţelor Armate ale Houthi din Yemen, cu ajutorul Atotputernicului Dumnezeu, au desfăşurat o operaţiune ţintită împotriva navei „CMA CGM TAGE” care se îndrepta spre Palestina aflată sub ocupaţie. Operaţiunea a avut loc după ce echipajul navei a refuzat să răspundă apelurilor noastre, incusiv focuri de avertisment. Forţele armate yemenite îşi reafirmă eforturile continue pentru a împiedica navele israeliene sau pe cele care îndreaptă spre porturile Palestinei ocupate să navigheze prin Marea Roşie sau Marea Arabiei, până când cantităţile necesare de alimente sau medicamente sunt livrate fraţilor noştri din Fâşia Gaza.

Consiliul de Securitate le-a cerut rebelilor houthi să pună capăt atacurilor asupra vaselor comerciale care tranzitează Marea Roșie și Golful Aden, care amenință stabilitatea regională, libertatea globală a navigației și furnizarea de provizii.

Membrii Consiliului au cerut și eliberarea vasului Galaxy Leadar, sub pavilion japonez, și a echipajului său, capturat în 19 noiembrie.

Chris Lu, reprezentant al SUA la ONU: Azi, în lumina sprijinului continuu pentru acţiunile Consiliului dar şi faţă de atacurile rebelilor Houthi, Statele Unite cred că suntem într-un moment de cotitură. Aceste atacuri au grave efecte asupra securităţii maritime, comerţului internaţional şi subminează situaţia umanitară fragilă din Yemen, afectând abilitatea comunităţii internaţionale de a oferi asistenţă pentru mai mult de 21 milioane de oameni în nevoie.

Membrii Consiliului au acuzat și Iranul că îi susține pe rebelii houthi, dar Teheranul a dezmințit orice implicare în atacurile houthi.

Ambasadorii au spus că Marea Roșie și Golful Aden sunt rute comerciale importante pentru economia globală.

The post Rebelii houthi au folosit pentru prima dată o dronă navală explozivă în Marea Roşie. Consiliul de Securitate al ONU, avertisment dur pentru rebeli appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version