Serviciile occidentale de informații și oficialii militari cred că războiul Rusiei în Ucraina se află într-o etapă critică ce ar putea determina rezultatul pe termen lung al conflictului, potrivit mai multor surse citate de CNN.

Acest moment crucial ar putea forța, de asemenea, o decizie dură pentru guvernele occidentale, care până acum au oferit sprijin Ucrainei cu un cost în creștere constantă pentru propriile economii și pentru stocurile naționale de arme.

Oficialii și experții occidentali au identificat trei scenarii posibile referitoare la modul în care acest război poate evolua din acest moment și care ar fi deznodământul pentru fiecare situație în parte.

  1. Rusia ar putea continua să obțină câștiguri mici, dar constante în două provincii cheie din est.
  2. Liniile de luptă ar putea ajunge într-un impas de luni sau ani, ducând la pierderi uriașe de ambele părți și la o criză cu evoluție lentă care va continua să preseze economia globală.
  3. Există ceea ce oficialii consideră că este cea mai puțin probabilă posibilitate: Rusia și-ar putea redefini obiectivele de război, ar putea să anunțe că a obținut victoria și să încerce să oprească luptele. Deocamdată, acest scenariu este iluzoriu.

Dacă Rusia reușește să-și consolideze unele dintre câștigurile din est, oficialii americani se tem din ce în ce mai mult că președintele rus Vladimir Putin ar putea, în cele din urmă, să folosească acel teritoriu ca un teren de așteptare pentru a forța apoi noi cuceriri teritoriale.

Oficialii occidentali cred, în linii mari, că Rusia se află într-o poziție mai favorabilă în est, bazată exclusiv pe masa controlată.

Ucraina: Mariupol riscă să devină focar de holeră

Deocamdată, luptele se concentrează în două orașe surori de pe malurile opuse ale râului Seversky Doneț, Severodonețk și Lîsîceansk. Luptătorii ucraineni sunt aproape complet încercuiți la Severodonețk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here