Protestele fermierilor au fost dezbătute și în Parlamentul European. În fondul de rezervă al Comisiei Europene există 450 de milioane de euro pentru agricultură

Share

Protestele fermierilor din mai multe țări ale Uniunii au rezonanță la Bruxelles. Parlamentarii europeni au inițiat o dezbatere neprogramată în care să identifice soluții pentru ca agricultorii să fie ajutați să facă față concurenței. Europarlamentarii au vrut astfel să tragă un semnal de alarmă și la adresa Comisiei Europene.

Parlamentarii europeni au votat cu o largă majoritate introducerea pe ordinea de zi a dezbaterii, în prezența comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Daniel Buda, europarlamentar PPE: Toate grupurile politice sunt interesate de aceste aspecte care vizează sectorul agricol la nivel european și sunt absolut convins că de la nivelul Comisiei Europene se va veni cu resurse financiare în viitorul apropiat, pentru a sprijini sectorul agricol. Aceste proteste presează Comisia Europeană și atrage, odată în plus, atenția asupra nevoilor din sector și tocmai de aceea cred că se veni cu resurse financiare pentru a sprijini acest sector agricol.

Victor Negrescu, europarlamentar S&D: Cred că acest comisar trebuie să facă mai multe pentru agricultori, să coboare din turnul său de fildeș și să discute direct cu fermierii, în așa fel încât să găsim soluții la problemele lor, dinspre Uniunea Europeană, avem subvenții care vin de la UE, avem fonduri europene consistente, suntem bucuroși că avem aceste soluții de finanțare, aproape 40 de miliarde de euro obținute de România în această direcție, însă avem nevoie de mult mai mult, de reglementări clare, de transparență, dar și de dialog și aceasta va fi invitația mea aici, în Parlamentul European, către comisarul de resort.

Dacian Cioloș, fost comisar pentru Agricultură, spune că multe dintre deciziile Comisiei afectează negativ activitatea fermierilor. Se suprapun și scumpirile pentru majoritatea consumabilelor folosite de aceștia.

Dacian Cioloș, europarlamentar RENEW: Dincolo de discuțiile și de rezolvările care trebuie găsite în statele membre și în România, sunt niște lucruri pe care trebuie să le discutăm și la nivel european, pentru că ceea ce creează dificultăți e cumulul acestor factori. Sunt mai multe măsuri care, luate separat, pot părea mărunte, dar care, puse cap la cap, cresc presiunea pe agricultor.

O rezoluție legată de problemele fermierilor urmează să fie supusă votului în următoarea sesiune plenară a Parlamentului European.

În fondul de rezervă al Comisiei Europene există 450 de milioane de euro pentru agricultură, bani care ar putea fi deblocați pentru suplimentarea subvențiilor și acordarea altor ajutoare pentru fermieri.

The post Protestele fermierilor au fost dezbătute și în Parlamentul European. În fondul de rezervă al Comisiei Europene există 450 de milioane de euro pentru agricultură appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri