Poliția rusă a răspuns violent la unul dintre cele mai mari proteste anti-guvernamentale din ultimii ani. Mii de manifestanți care au cerut eliberarea lui Aleksei Navalnîi, opozantul președintelui Putin, au fost reținuți.

Pe 23 ianuarie, mii de manifestanți care cereau eliberarea lui Aleksei Navalnîi au fost reținuți la mitingurile care au avut loc la nivel național și care au ridicat miza în confruntarea liderului opoziției închis cu președintele Vladimir Putin.

Peste 3.000 de persoane în cursul zilei de ieri. Polițiștii au folosit și forța pentru a lovi protestarii, declanșând critici din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite.

Protestele au constituit un test important pentru sprijinul lui Navalnîi, într-o perioadă în care în Rusia temperaturile sunt extrem de scăzute, iar pandemia COVID-19 și recesiunea economică au afectat țara.

Protestatarii s-au arătat nemulțumiți de tratamentul acordat de Kremlin criticului principal al președintelui Puțin, după ce acesta a revenit din Germania, unde a primit îngrijiri medicale. Navalnîi a fost spitalizat după ce a fost otrăvit cu o substanță toxică specifică serviciilor de securitate rusești.

La Moscova, mii de manifestanți au umplut Piața Pușkin din centrul orașului. Acolo au avut loc confruntări cu polițiștii, manifestanții fiind târați de ofițeri în autobuzele de poliție și camioanele de detenție, unele au fost bătuți cu bastoane.

Poliția a împins în cele din urmă manifestanții din piață. Mii dintre ei s-au regrupat apoi de-a lungul unui bulevard larg la aproximativ un kilometru distanță iar unii au aruncat cu bulgări de zăpadă către poliție.

Iulia Navalnaia, printre protestatarii reținuți

Oficialii orașului au estimat că la protest ar fi participat în jur de 4.000 de persoane, în timp ce Reuters a estimat că aproximativ 40.000 protestatari s-au prezentat la demonstrația din capitala Rusiei.

Grupul OVD-Info, care monitorizează arestările politice, a declarat că poliția rusă a reținut 3.254 de persoane la nivel național pe 23 ianuarie, 1.270 dintre acestea fiind la Moscova.

Printre cei arestați în centrul Moscovei s-a aflat și soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, și asociatul apropiat al criticului de la Kremlin, Liubov Sobol, care a fost reținut lângă Piața Pușkin după ce a vorbit cu susținătorii lui Navalnîi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here